Gombás batyuk
>> 2011. február 10., csütörtök
Egyik nap pizzát sütöttem, s mivel maradt gombám, arra gondoltam, mi lenne, ha még valami gombával töltöttet készítenék az egyik adag pizzatésztából. Batyura esett most a választásom, ami végül nagyon ízlett mindenkinek.
Hozzávaló a tésztához:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1 evőkanál só,
1 közepes hagyma ,
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors, cukor ízlés szerint
oregáno,bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
Ezeken kívül:
30-40 dkg friss vagy üveges gomba,
hagyma,
só, bors, petrezselyem
esetleg sajt
Kenéshez:
1 tojás
A szokásos módon kelt tésztát készítünk. Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral,vízzel vagy tejjel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, összedolgozzuk. Kelesztőtálban megkelesztjük kb.40 perc alatt. Amíg ez kel, addig előkészítjük a szószt, s a gombát. A gombát hagymán megpirítjuk, ízlés szerint fűszerezzük, készre pároljuk. Ezután a paradicsomos szószt készítjük el.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Kis olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzá tesszük a fokhagymát és a zöldfűszereket is. Már csak kicsit pirítjuk, nehogy a fokhagyma megégjen, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot, ezzel is pirítjuk és felöntjük annyi vízzel hogy mártás sűrűségű legyen. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd főzzük még kb. 10 percet. Összekeverjük a gombával. Sajtot is reszelhetünk bele.
A közben megkelt tésztát kinyújtjuk, négyszögekre vágjuk. Mindegyikre egy kanálnyi gombás szószt teszünk. Négy sarkát középen összefogjuk, kicsit megcsavarjuk batyuszerűen, s további 20 percig kelesztjük.Tetejükre tojást kenünk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Hozzávaló a tésztához:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1 evőkanál só,
kb. 1 dl tej,vagy víz
kb.2 dl joghurt,
3 evőkanál olivaolaj,
Pizzaszósz:kb.2 dl joghurt,
3 evőkanál olivaolaj,
1 közepes hagyma ,
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors, cukor ízlés szerint
oregáno,bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
Ezeken kívül:
30-40 dkg friss vagy üveges gomba,
hagyma,
só, bors, petrezselyem
esetleg sajt
Kenéshez:
1 tojás
A szokásos módon kelt tésztát készítünk. Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral,vízzel vagy tejjel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, összedolgozzuk. Kelesztőtálban megkelesztjük kb.40 perc alatt. Amíg ez kel, addig előkészítjük a szószt, s a gombát. A gombát hagymán megpirítjuk, ízlés szerint fűszerezzük, készre pároljuk. Ezután a paradicsomos szószt készítjük el.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Kis olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzá tesszük a fokhagymát és a zöldfűszereket is. Már csak kicsit pirítjuk, nehogy a fokhagyma megégjen, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot, ezzel is pirítjuk és felöntjük annyi vízzel hogy mártás sűrűségű legyen. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd főzzük még kb. 10 percet. Összekeverjük a gombával. Sajtot is reszelhetünk bele.
A közben megkelt tésztát kinyújtjuk, négyszögekre vágjuk. Mindegyikre egy kanálnyi gombás szószt teszünk. Négy sarkát középen összefogjuk, kicsit megcsavarjuk batyuszerűen, s további 20 percig kelesztjük.Tetejükre tojást kenünk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
8 megjegyzés:
Nagyon guszta kis batyuk!! A pizza után, ezekből is letudnák erőltetni 1-2 darabot.:)
Eszem megáll micsoda finomság
Kedves Andi!
Szép napot kívánok neked. Kérlek szépen ha van egy kis időd kukkants be hozzám van ott neked valami. Fogadd tőlem szeretettel!
Hű, ez finom lehet! Mostanában rákattantam a gombára, ez a finomság bejönne nekem is. :)
Ebből kérek szépen 5-öt! :)
O, de gyonyoruek! Gombasan meg soha nem ettem, biztosan finom lehet! Hihetetlenul jol neznek ki!
Tökéletes batyuk!
Köszönöm Gizi, érdemes kipróbálni, elhiheted!:-))
Köszi Bianka, nagyon az!:-))
Köszönöm Moncsi, nagyon kedves Tőled!:-))
Köszi egycsipet, próbáld ki, nem csalódsz!:-))
Igenis Ami, azonnal viszem!:-))
Köszi Jade, igazából, ha a gombás pizzát szereted, ezt is fogod!:-))
Köszönöm Mónika!:-))
Megjegyzés küldése