Mézes-körtés-joghurtos torta VKF.41.

>> 2011. március 21., hétfő

Mézigörl a 41.VKF. témájának a mézet választotta, nem annyira meglepve minket, hisz blogja tele van finomabbnál finomabb mézes receptekkel. Mivel nemrégiben egy nagyon finom körtelekvárt kaptunk ajándékba, ezt felhasználva szerettem volna készíteni valamit. Az eredmény egy finom, karamellás mézes-körtés torta lett.
Piskótához:
4 tojás,
csipet só,
4 ek. cukor,
4 ek. liszt,
1 kávéskanál sütőpor
Krémhez:
1 nagy joghurt(4,5 dl)
2 dl tejszín,
5 ek. méz,
5 ek. körtelekvár,
20 g HR.féle zselatin
Tetejére:
2-3 db körte,
4 ek.méz,
5 dkg vaj
Felverjük a tojásfehérjéket a csipet sóval, s az apránként hozzáadagolt cukorral jó keményre. Hozzákeverjük a tojássárgájákat is, majd hozzászitáljuk a sütőporos lisztet . Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába tesszük, majd kb. 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük, hűlni hagyjuk. A kapcsos tortaformánkat kibéleljük folpackkal úgy, hogy az aljára vágunk egy kör alakú sütőpapírt azért, hogy a meleg körte-amit majd ráteszünk - ne olvassza meg a folpackot.
A körtéket gerezdekre szeljük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, s hozzárakjuk a 4 evőkanál mézet. Mikor már kezd habzani, beletesszük a körtéket. Lefedjük, s kb. 10 percig pároljuk Ha kezd karamellizálódni, átforgatjuk a körtéket, hogy a másik fele is megbarnuljon. A karamellizált körtéket a kapcsos tortaformára rajuk a sütőpapírra. Elkészítjük a joghurtos krémet.
A joghurtot összemelegítjük a mézzel, s a lekvárral. Beletesszük a zselatint is, s ha elolvadt, lekapcsolhatjuk. A tejszínt felverjük, s a joghurtos krémhez keverjük óvatosan. Itt megkóstolhatjuk, esetleg még rakhatunk levárt, vagy mézet hozzá.
Ráöntjük a körtékre ezt a krémet, majd a piskótával befedjük. Hűtőbe rakjuk, s egy éjszakát, de legalább 4-5 órát dermedni hagyjuk. Tálaláskor kiborítjuk, így a karamellizált körték kerülnek felülre.



12 megjegyzés:

Bianka 2011. március 22. 8:49  

Fenséges lehet

mariam 2011. március 22. 9:17  

Szép, gusztusos torta lett! :-)

DebiGabi 2011. március 22. 9:17  

Nézz majd be hozzám légyszíke:D

családi tűzhely 2011. március 22. 9:55  

Nézz be hozzám:)

Chef Viki 2011. március 22. 10:32  

Jaj de gyönyörűséges!

Hasonlót készítettem én is, de úgy szétfolyt a joghurt savója, zselatin ide vagy oda, hogy csak na! A tiéd mesteri :-)

Andi/cuki 2011. március 22. 12:19  

Köszi Bianka, igen a tetején azzal a karamelles körtével nagyon finom.:-))
Köszönöm Mariam!:-))
Jövök DebiGabi, s köszönöm!:-))
Jövök hozzád is családi tűzhely, nagyon köszönöm Neked is!:-))
Viki, nem értem, az én joghurtomnak is volt savója...De azért köszi!:-))

Szemi 2011. március 22. 12:26  

Nagyon guszta lett!
Nálam is körtés desszert készült a VKF-re. :))

Andi/cuki 2011. március 22. 12:30  

Köszi Szemirámisz, nemrég csorgott a nyálam Nálad!:-))

Életünk és ételeink 2011. március 22. 18:03  

Jajj, egy újabb kísértés! Csúcs, ahogy kinéz!

Ottis 2011. március 22. 18:03  

Gyönyörűséges ez is, mint minden süteményed és tortád!

Ditta tortái 2011. március 24. 11:02  

Andi!Nagyon gyönyörű lett,gondolom nagyon fincsi is:-)

Andi/cuki 2011. március 24. 16:53  

Köszönöm Nektek is, finom, főleg, ha valaki a karamellt szereti.:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP