Almás, körtés, és túrós-barackos táska

>> 2010. szeptember 11., szombat

Miután nagyjából kilábaltam egy megfázásból valami sütnivaló után kutakodtam a neten. A szemem Judith és Trinity táskáján akadt meg. A fázisképek is szuperek, úgyhogy nem sokat tétováztam. Mivel mindkettőjükben megbízok, s mert vendégeink voltak, ezért mindjárt dupla adagot készítettem, hogy a túrós tölteléket is kipróbáljam. Viszont valószínű, hogy az almáim kicsik voltak, s ezért nem lett elég. Azonban pár körte akadt itthon, gyorsan azzal pótoltam. Jól tettem; ugyanis azzal is nagyon finom lett.
Hozzávalók:
1, 2 kg liszt (BL 80)
22 dkg cukor
kis só
4 dkg tejpor
8 teáskanál porélesztő
2 tojás
6 dl víz
12 dkg vaj
Töltelék:
4 kis kemény zöld alma
15 dkg cukor vagy barna cukor
csipet só
110 ml víz
1 evőkanál citromlé
4 dkg étkezési keményítő/nálam is főzős vaníliapuding
40 ml víz
2 dkg vaj,
kis őrölt fahéj
+ még nálam
2 körte
6 dkg cukor,
2 dkg főzős vaníliapudingpor
50 ml víz,+ 20 ml víz
1 ek. citromlé,
1 dkg vaj,
kis őrölt fahéj
Túrós töltelék:
fél kg túró
2 egész tojás
cukor (nálam kb. 15 dkg)
1 vaníliás cukor,
2 -3 db nektarin, vagy barack
1 citrom héja
Kenéshez:
olvasztott vaj, esetleg tojássárgája
A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. A tojást elkeverjük a vízzel, s azt is hozzáadjuk. Összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk, vagy kelesztőtálba tesszük, s a duplájára kelesszük kb. 40-50 perc alatt. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre, kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, kis fahéjjal, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. 5-6 percig főzzük. Egy csészében csomómentesre keverjük a vaníliapudingot a 40 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni. A körtével ugyanígy járunk el.
A túrós töltelékhez a tojást a cukrokkal alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a citrom héját, s a kockára vágott lecsöpögtetett nektarint, vagy barackot is.
A megkelt dupla adag tésztát kb. 20 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük. Ezután egyenként téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén kb. a harmadrészén ujjnyi széles csíkokat vágunk késsel, vagy derelyevágóval. Az egybenmaradt szintén kb. 1/3 részt ráhajtjuk a töltelékre, majd mégegyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre. Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral ellátott tepsire tesszük. A lányoknál szuper fázisképek vannak a műveletről. A folyamatot megismételjük mindegyik tésztagombóccal. A többi töltelékkel is ugyanígy járunk el. A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük, és amint egy tepsi megtelt, letakarjuk, s így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat. Előmelegített, forró (nálam kb. 170-180 fokos) sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Judit tanácsát követve nem tojással, hanem olvasztott vajjal kentem le rögtön, miután megsült. Ettől szépen csillogott. Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral. Köszönet érte, nagyon jóízű a tészta, s kifogástalan a töltelék is!:-)

14 megjegyzés:

Wise Lady 2010. szeptember 11. 17:58  

Szépen mosolyognak!

Bianka 2010. szeptember 11. 18:00  

Nagyon szépek lettek, és az ízek, gyümölcsök mesések

Andi/cuki 2010. szeptember 11. 18:06  

Szerintem is Wise Lady!:-))
Köszi Bianka, szuper ízek, valóban!:-))

Chef Viki 2010. szeptember 11. 19:05  

Mesések :-)

Szívesen cserélnék :-DDD

trinity 2010. szeptember 12. 1:57  

Hú, valóban- nálam nagyok voltak az almák. Nem lehet az ember lánya elég precíz-pótlom is gyorsan, köszi.
Szupermód kivágtad magad, a körtéset is megkóstolnám, szépek lettek nagyon!!

Judith 2010. szeptember 12. 7:40  

Egyre-masra jonnek az otletek a legkozelebbi adag toltelekehez, koszonom!
Nagyon szepek lettek!

egycsipet 2010. szeptember 12. 11:50  

Szépek lettek nálad is! :)

Belly 2010. szeptember 12. 11:56  

A körtés nagyon finom lehet{a többi is}.Gondolkoztam rajta én is,de a férj inkább rétest kért.No,majd legközelebb.

Andi/cuki 2010. szeptember 12. 13:38  

Köszi Viki, benne vagyok a cserében!:-))
Jaj Trinity, nehogy szemrehányásnak érezd, Judithnál ott volt, hogy nagy alma kell.S külön kösz a túrós ötletet!Igaz, Nálad az volt körtés:-))
Judith, szuper a recept, köszi!:-))
Köszi egycsipet!:-))
Belly, az összes fini, de a Te rétesedéert már most csorog a nyálam.Megyek is nézni!:-))

Brigitta 2010. szeptember 12. 15:03  

Micsoda szépségek! Szívesen megkótálnám őket!:)

szazala 2010. szeptember 12. 18:36  

Tegnap én is sütöttem almás,és túrós töltelékkel.Nagyon finom lett(dupla adagból,már csak 2 db van),de sajnos külalakra nem lettek ilyen szépek!:(

Gizi 2010. szeptember 12. 22:16  

Nagyon guszta!!! Kérhetnék egy-két táskácskát??
Örülök, hogy meggyógyultál, de azért vigyázz magadra nagyon.:)

Andi/cuki 2010. szeptember 13. 7:20  

Brigitta, köszi!:-))Szívesen megkínánálak!:-))
Köszi Szazala, de tuti a Tiéd is fincsi volt, és szép is, ha így elfogyott!:-))
Gizi, azonnal röptetem hozzád!S köszi!:-))

Timi 2011. december 16. 14:49  

Kedves Andi!

Nagyon megtetszett nekem is ez a túrótorta, épp most sül. Holnap lesz a kislányom 1 éves. :) Köszi a receptet, bízom benne, hogy mindenkinek ízleni fog!

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP