Hólabda torta
>> 2012. november 5., hétfő
Kókuszos tortát kerestem tesóm szülinapjára, s Citromhabnál találtam is egy finomnak tűnőt.
Nemcsak annak látszott; az is volt. S nemcsak az öcsémnek ízlett, úgyhogy készülni fog máskor is. Köszönet érte.:-)
Csak annyit változtattam, hogy liszt helyett vaníliapudingot használtam. S a hópelyheket a tetejéről elhagytam. Helyette a kislányom hagyta ott a kéznyomát a csokin.:-)
Hozzávalók a piskótához
9 tojás,
210 g cukor,
210 g liszt,
45 g kakaópor,
3 kávéskanál sütőpor,
6 evőkanál olaj,
A krémhez:
600 ml tej,
6 evőkanál liszt (nálam 3 csomag főzős vaníliapuding)
160 g vaj,
210 g porcukor,
1 teáskanál vaníliakivonat (nálam 1 csomag vaníliás cukor)
A hólabdához:
30 ml víz,
100 g cukor,
100 g tejpor,
80 g vaj,
80 g kókuszreszelék,
+ 30 g a forgatáshoz,
Diszítéshez:
100 g tortabevonó csoki
1 ek. étolaj,
30 g kókuszreszelék
A hópehelyhez:(nálam ez lemaradt)
1 tojásfehérje,
150 g porcukor
A sütőt előmelegítjük, a piskóták hozzávalóit elharmadoljuk, s egyesével megsütjük őket. Felverjük a tojásfehérjét az apránként hozzáadott cukorral keményre, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, s az olajat is. Végül a sütőporos-kakaós lisztet is, de ezt már óvatosan fakanállal. Sütőpapírral bélelt tortaformában kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez összefőzzük a tejjel a pudingporokat, illetve Citromhabnál liszttel, folyamatosan kevergetve alacsony hőfokon. Kihútjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, majd a kihűlt pudinhoz keverjük.
A hólabdához a vízből, és cukorból szirupot főzünk, majd ha kihűlt hozzátesszük a vajat, kókuszreszeléket, tejport. Golyókat, illetve tetszés szerinti bonbon formákat gyúrunk, s kókuszreszelékbe forgatjuk. Egyébként ez a kókuszgolyó magában is nagyon finom, ezt is érdemes volt kipróbálnom.Olyan, mint a Raffaello mandula nélkül, csak nem olyan roppanós.
Ha szeretnénk hópelyheket, ahhoz előző nap kell a tojásfehérjéket a porcukorral felverni, majd zacskóba tenni, arra lyukat vágni, s így mintát rajzolni egy sütőpapírra, vagy fóliára. S másnap ez könnyen leválasztható, miután megszilárdult.
A tortát összeállítjuk. Egy tortatálra téve megkenjük a krém harmadával az alsó lapot, majd a következő lapot rárakjuk, s azt is megkenjük, s ezután a harmadikat is rátesszük. Bevonjuk a maradék krémmel a torta oldalát. Tetejéhez felolvasztjuk vízgőz felett a csokit az olajjal kikeverve. Rásimítjuk, majd a kókuszgolyókkal kirakosgatjuk. Ezután még hópelyhekkel is díszíthetjük.
3 megjegyzés:
Guszta nagyon, főleg az a szelet az alján! :-)
Valami nagyon jól néz ki! Ezt érdemes elkészíteni!
Tetszik a tortád, szeretm a kókuszosat!
Megjegyzés küldése