Krumplis pogácsa

>> 2012. augusztus 6., hétfő

Tudom, tudom, senkinek nincs kedve bekapcsolni a sütőt ilyen melegben, de ha valaki mondjuk gulyáslevest főz, esetleg strandra indul; ez a pogácsa mindkét esetben kitűnő társnak bizonyul.:-) S másnap is friss, puha.
Hozzávalók:
50 dkg főtt krumpli
kb.60 dkg liszt,
1,5 kanál só,
2 tojás sárgája,
15 dkg zsír,(vagy margarin)
1 nagy doboz tejföl,
1 dl tej,
5 dkg élesztő,
1 ek. cukor,
Tetejére:
1 tojás
köménymag,
szezámmag,
reszelt sajt
Először a krumplit főzzük meg héjában, összetörjük, langyosra hűtjük. A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az összes többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. Lisztet annyit tegyünk, hogy ne ragadjon a tészta, de rugalmas, puha tésztát kapjunk. Duplájára kelesztjük, kb.45-50 perc alatt. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét berácsozzuk, pihentetjük 15 percig megint. Tojással megkenjük, tetszőleges hozzávalóval megszórjuk, s előmelegített, kb 180 fokos, sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Epres Rákóczi-túrós

>> 2012. július 2., hétfő

Ehhez a sütihez az ötletet a Nők Lapja Konyha adta, de nem az újságban leírtak szerintit készítettem el, hanem a bevált Moha konyhásat, amit már többször megsütöttem én is. Sárgabarackkal is finom, de ez az epres talán még jobb.
A linzertészta-alapot a szokásos 3-2-1 arányú tésztából készítettem.
Az alap hozzávalói:
30 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
20 dkg margarin vagy vaj,
10 dkg cukor,
1 tojássárgája,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
1 kanálnyi tejföl,
csipet só ,
Túrótöltelék:
75 dkg túró
20 dkg cukor(Mohánál kevesebb volt)
3 tojás
5-10 dkg mazsola (nálam is kimaradt, nem mindenki szereti)
1 tk.vaníliakivonat, vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja,
kis zsemlemorzsa a túrókrém alá
Tetejére:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
frissen főzött eperlekvár:-)
Összegyúrjuk a cukros sütőporos lisztet a hideg vajjal , tejföllel, tojássárgával, citrom héjával. Berakjuk a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A túrót kikeverjük a cukorral, tojássárgákkal, citrom héjával,végül belekeverjük a habbá vert fehérjéket is óvatosan. Többet raktam a cukorból, mint Moha, mert nálunk édesebben szeretjük.
A tésztát vajazott lisztezett közepes nagyságú tepsibe rakjuk ,villával kicsit megszuráljuk és 180 fokon 5-10 percig elősütjük. Kivesszük és megszórjuk egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítjuk a túrókrémet. Tovább sütjük 25 percig.
Közben habbá verjük a 3 fehérjét a cukorral, habzsákba szedjük és a kivett tészta tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab.
Vigyázzunk, hogy ne égessük el. Ezután az eperlekvárt botmixerrel pürésítjük és egy nyomózsákba tesszük, majd mindegyik rács közé nyomunk belőle. A kész süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálaláskor kockára,vagy tetszőleges formára szeljük.

Kekszes-gyümölcsös szelet, sütés nélkül

>> 2012. június 21., csütörtök

Készítettem már többször tejfölös desszerteket, de még a háztartási keksszel nem párosítottam soha. Citromhabnál láttam meg ezt a variációt. Köszönet érte, mert a család tetszését hamar elnyerte.:-))
Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
30 dkg vegyes gyümölcs(eper, málna, ribizli)-Lehet fagyasztott is.
50 dkg tejföl
20 dk g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
10 g étkezési keményítő
+ nálam csokis keksz helyett a tetejére  kb. 5 dkg csoki lereszelve

Felforraljuk a gyümölcsöt a cukorral, vaníliával, s kb. 10 percig főzzük. Egy kevés vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd hozzáöntjük a gyümölcsökhöz, s besűrítjük. Hűlés után a tejfölt is hozzákeverjük. Elkezdünk egy kisebb tepsibe, vagy üvegtálba, esetleg jénaiba rakni egy sor kekszet, majd egy rész krémet.  Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávaló el nem fogy. Citromhabnál csokis keksz, nálam a tetejére krém került, s egy kis reszelt csoki. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy átpuhuljon a keksz. Tetejét egy kis gyümölccsel díszíthetjük tálaláskor.

Kincső első szülinapi meggyes rigójancsi tortája

>> 2012. június 11., hétfő

Kincső kislányom nem kapott még nagyon édességet, de azt tudtam, hogy a csokit szereti, s a meggyet, cseresznyét is. Ezeket szerettem volna az első szülinapjára tortába tenni.  Így, mikor Papp Emese meggyes rigójancsiját megláttam a júniusi Nők Lapja Konyhában, azonnal tudtam, hogy ez lesz az. Nem csalódtam, nagyon-nagyon  finom lett, s Kincső is eltüntetett egy fél szeletet percek alatt.
Mivel  a receptben kocka készült, csak annyit variáltam, hogy én kör alakú tortalapokat sütöttem, s mivel a kapcsos tortaformám 26 cm átmérőjű, s szerintem egy tortához sok lett volna a krém, így mindjárt kettő torta is készült a kicsi lány tiszteletére. Eggyel több piskótalapot sütöttem, s a meggyréteghez is kicsit növeltem a mennyiséget, a krém maradt csak ugyanannyi.Viszont,  ha mindkettőhöz szeretne valaki tetőt, akkor még egy piskótalap kell.
Hozzávalók 10-12 db. kockához (egy közepes tepsihez ):
A piskótához:
4 tojás+ nálam még 2 db
8 dkg cukor+ 4 dkg
8 dkg liszt + 4 dkg
1 púpos ek. kakaópor+1 lapos ek.
A meggyréteghez:
30 dkg magozott meggy + 20 dkg(lehet fagyasztott is)
5 dkg cukor+ 3dkg
2 ek. meggylekvár+1 ek.
2 ek. keményítő+2 ek.
A krémhez:
1 csomag csokis pudingpor,
15 dg cukor,
1 ek. kakaópor,
4 dl tej,
10 dkg min. 50%-os étcsokoládé,
1 evőkanál zselatin,
5 dl tejszín habbá verve(nálam növényi)
A fehér réteghez:
2-3 dl tejszín habbá verve
1 csomag vaníliás cukor,
A mázhoz:
12 dkg étcsokoládé
2 ek. étolaj
+ nálam a második torta díszítéséhez még kb. 15 dkg meggy
A sütőt előmelegítjük, a tortaformánkat kibéleljük sütőpapírral. A tojások fehérjét felverjük az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Végül a  kakaóporos lisztet is belekeverjük. Kettévesszük, s 2 vékony lapot sütünk belőle. Nálam 3 vékony kör alakú készült.
A meggyes réteghez a lekvárt elkezdjük melegíteni, s hozzáadjuk a meggyet és a cukrot. A keményítőhöz veszünk ki 1 dl.-nyi levet, összekeverjük vele, majd besűrítjük vele a keveréket. Puding állagúnak kell lenni. Ha úgy látjuk, még tegyünk keményítőt! Elkenjük a kész meggyes keveréket a piskótalapon, illetve lapokon. Itt én visszaraktam a kapcsos tortaformámba, illetve a második piskóta köré peremet raktam.
A krémhez a pudingport simára keverjü a cukorral, kakaóporral, s a tejet folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Összeforraljuk, majd mikor lekapcsoljuk, hozzákeverjük a csokit is, míg felolvad. A zselatint feloldjuk fél dl hideg vízben, majd felmelegítjük, s a pudingos krémhez adjuk. Közben a tejszínt habbá verjük,, s összekeverjük a már langyos pudingos-zselatinos krémmel. A meggyes- kakaós piskótalapon, lapokon, elosztjuk. A fehér réteghez a habfixálóval, s a vaníliás cukorral  felverjük a tejszínt. Elkenjük a csokis rétegen. Itt nálam az egyik tortára ezután csokit reszeltem, s meggyel díszítettem; ez nem kapott tetőt. A másikhoz a csokimázhoz csokit olvasztunk, megkenjük a piskótánkat, majd dermedni tesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, kockára, illetve háromszögekre vágjuk, s a fehér habrétegre rakosgatjuk..Ezek mentén tudjuk majd szeletelni.
Tálalásig hűtőben tároljuk.


Epres torta

>> 2012. június 6., szerda




Szerencsére terem nálunk eper, ezért most a múltkori sütit egy házi-rémsajtos-zselatinos változatban, eperrel próbáltam ki. A házi krémsajt módszert még Wise Ladynél láttam.
Hozzávalók a piskótához:
3 tojás,
3 kanál cukor,
3 kanál liszt,
1 kávéskanál sütőpor
A krém hozzávalói:
1 (vanília-vagy eper) főzős pudingpor,
kb. 3 kanál cukor,
1 vaníliás cukor,
10 dg vaj,
10 dg porcukor,
1 kis tejföl lecsepegtetve,már előző nap  a'la Wise Lady( kb. 1,4 dl)
Tetejére:
kb. 20 dkg eper
4 dl gyümölcslé,
1 H.R. féle zselatin
+9db babapiskóta  (elhagyható)
Kibélelünk egy kapcsos tortaformát sütőpapírral, s a sütőt előmelegítjük. Felverjük a tojások fehérjét az apránként hozzáadott cukorral, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet is.170 fokos sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. A  sütőpapírt lehúzzuk róla, majd ha már nem meleg, visszatesszük a formába. A zselatint felmelegítjük a 4 dl gyümölcslével, s míg a pudingot felfőzzük, kihűtjük, ez is kihűl. Felfőzzük a pudingot a tejjel, cukrokkal, s ahogy összefőtt, lekapcsoljuk. Hozzákeverjük a házi krémsajtot, lehűtjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a pudingos-házi sajtos krémet. A piskótára kenjük. Tetejét, esetleg oldalát kirakosgatjuk tetszés szerint a babapiskótákkal, szeletelt eperdarabokkal. A dermedő zselatint ráöntjük, majd hűtőbe rakva pár óra dermedés után szeletelhető.

Meggyes mámor

>> 2012. május 13., vasárnap

Mariann unokatesóm kapta a receptet "szedermámor" néven, de ő is meggyel készítette, ami nagyon ízlett nekünk, ezért egy héten belül már  nálunk is elkészült. A recepten nem sokat változtattam, csak a margarin, s a tej mennyiségét csökkentettem, csak mert ennyi volt itthon.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás,
6 evőkanál liszt,
6 evőkanál cukor,
1 teáskanál sütőpor,
2 evőkanál kakaó
Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej,(nálam 3dl),
1 csomag vanília pudingpor,
1 csomag vaníliás cukor,
8 dkg cukor,
25 dkg maragarin (nálam 15dkg),
áfonyszirup kb. 2 dl,
40 dkg szeder, vagy eper, vagy meggy
25 dkg mascarpone
Tetejére:
Tejszínhab, vagy krém és áfonyaszirup (nálam még egy kis olvasztott csoki)
A tojások fehérjét a kanalanként adagolt cukrokkal felverjük, majd a tojássárgáját is hozzákeverjük, s végül szitálva a sütőporos, kakaós lisztet is. Sütőpapírral bélelt nagy tepsiben, 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük, hosszában kettévágjuk. Süthetjük kétszer is közepes tepsiben, ahogy mi is tettük.
A pudingport  tejjel, cukrokkal felfőzzük. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a kikevert margarint, s a mascarponét is.
Az egyik lapot megkenjük a krémmel, áfonyaszirupot csorgatunk rá majd kirakjuk meggyszemekkel.
Én ide tettem  a több krémet. Befedjük a másik lappal, megkenjük a maradék krémmel, sziruppal locsoljuk, villával mintát húzunk, vagy tejszínhabot teszünk rá. Nálam olvasztott csoki(kb. 5 dkg) került a maradék krémre, s miután ez hűtőben megdermedt még egy kis áfonysziruppal megöntöztem. A süti nagyon finom, köszönet a receptért!:-))




Hatlapos

>> 2012. április 17., kedd

Húsvétkor a legnagyobb sikert a hatlaposom aratta. Olyannyira, hogy a hétvégén már újból sütöttem.:-)
A recept tésztája még a nagymamámtól van, de emlékeztem, hogy a krémmel nem volt elégedett, így egy újságban, Gerőly Zoltán főcukrász által megadott- krémet próbáltam ki hozzá. Jól tettem, köszönet érte. :-)
Tészta:
50 dkg liszt,
7 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
1 tojás,
2 dkg szalalkáli( kevés tejben feloldva),
kis tejföl (kb.1, 5 dl)
Krém:
20 dkg kristálycukor,
10 dkg Rama
5 dkg kakaópor,
10 dkg vaníliás pudingpor,(nálam már 14 dkg)
1,3 liter tej,
kevés rum, esetleg fahéj
A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk. Tejfölt annyit tegyünk, hogy nyújtható legyen. A kapott tésztát hatfelé vesszük, esetleg mérlegen is lemérhetjük, majd nagyobb tepsi nagyságú sütőpapírt kicsit meglisztezzük, rajt a tésztát kinyújtjuk, s a tepsibe téve, tetejét villával megböködve, kb. 180 fokon, kb. 6-7 perc alatt készre sütjük. Sorban mindegyiket.
A krémhez valókat egy nagyobb fémtálba téve összekeverjük a tej kivételével. Több pudingport tettem, mert nekem kicsit folyt a krém először. A tejet felrakjuk forrni a tűzhelyre. Mikor már langyos, egy keveset kiveszünk, s a száraz hozzávalókkal elkeverjük.
Mikor a tej felforrt, ráöntjük, s mintha pudingot készítenénk, jól összekeverjük, a végén a margarint is hozzákeverjük. Tehetünk hozzá rumot, aromát, vagy egy kis őrölt fahéjat is. Alaposan elkeverjük. Ötfelé vesszük, hogy a legfelsőt kivéve mindegyikre jusson, s elkezdjük a lapokat megkenni, s egymásra rakni. A megtöltött lapokat hűtőbe tesszük, s dermedés után tetszőleges formájúra szeletelhető.

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP