Locatelli mandulakrémes cseresznyés tortája, meggyel VKF!-XXXVI.
>> 2010. augusztus 1., vasárnap
Amikor Edit meghírdette a VKF!-Világjáró Fazekas témáját; tudtam, hogy valami sütit fogok a fazékba dobni , s az "alla Locatelli" lesz.
Az olasz mester cseresznyetortájára esett a választásom, bár friss gyümölcs helyett be kellett érnem befőttel. A világhírű séf szerint a gyümölcsös olasz desszertekből viszonylag kevés van, ezek egyszerűek, s az elkészítés során általában megőrzik formájukat, s lényegüket. Ez is egy ilyen süti. Giorgio Locatelli azt javasolja, hogy az édes, omlós tészta-alapot érdemes két-háromszoros mennyiségben elkészíteni, mert könnyebben összeáll, s a maradékot le lehet fagyasztani, s máskor felhasználni.
1 adag omlós tészta/ 2 db 28 cm átmérőjü tortához (ehhez a recepthez fele elég)
225 g vaj,
150 g porcukor,
2 tojás,
450 g liszt
300 g friss cseresznye( vagy befőtt. vagy meggy, vagy vörös szilva)
A frangipané, azaz mandulakrém hozzávalói:
100 g vaj,
100 g porcukor,
2 tojás,
100 g őrölt mandula,( vagy mogyoró)
10 g liszt
A vajat keverőlapáttal ellátott robotgépbe tesszük, puhára keverjük. Beleszórjuk a cukrot, s addíg keverjük, míg kifehéredik. A tojásokat egyesével a vajhoz adjuk, s amikor már egyenletesen elkeveredett, beleszórjuk a lisztet is. Addíg keverjük, míg összeáll, majd 2 részre osztjuk. Az egyik része mehet is a fagyasztóba. A másikat kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 26-28 cm-es tortaformát, s két órára hűtőbe tesszük. Így a torta nem ugrik majd össze a sütőben.
Másfél óra elteltével előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A behűtött tésztára hőálló fóliát teszünk, erre szárazbabot súlynak, s 4 percre sütőbe toljuk. Ezután levesszük a súlyt, s még további 5 percre elősütjük. míg aranyszínű nem lesz( s a tészta alja sziárd legyen). Kivesszük, s 180 fora állítjuk sütőnket. A frangipane elészítéséhez a vajat keverőlapáttal ellátott robotgépbe tesszük és puhára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg ki nem fehéredik. A tojásokat egyesével egyenletesen elkeverjük a vajjal. A legalacsonyabb fokozatra állítjuk a gépet, s hozzákeverjük a mandulát, s lisztet is. Ezután nagy fokozatra állítjuk(csak) egy percre, hogy levegőt vigyünk a krémbe. Ettől kifehéredik, s a térfogata is megnő. A mandularémet a tésztára kenjük, majd a tetejére nyomkodjuk a meggyszemeket. Betesszük a sütőbe, míg megemelkedik, s aranyszínű nem lesz a krém. Kb 6 perc után a tetejére egy kanál cukrot szórunk, ettől rusztikus lesz. További 15-20 percig sütjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
13 megjegyzés:
Nagyon finom lehet
Ebből is kérek, uzsira, teához.
Szia, Andi! Nagyon köszönöm a remek receptet, és örülök, hogy te is részt veszel!:)
Küldd el, kérlek, a linkjét, hogy ez is meglegyen a többi között!:)
Puszi
Locatelli (lemaradt a végéről egyI betű)
Én is kérek, isteni lehet!
Nagyon guszta!!!!! Kérek szépen, most kivagyok éhezve a süteményre.:))Receptet vittem is magammal.
Igen Bianka, nagyon finom a mandula nagyon karakteres benn!:-))
Végre Anya, megjöttél!:-))
Szívesen Sedith, már küldöm is!:-))
Köszönöm Gabojsza, kicsit siettem!:-))
Andi, küldöm szívesen!:-))
Hát Gizi, hogyne adnék,viheted a tálat!:-D Tán nem sütöttek Neked ott sütikét?:-))
Micsoda különleges desszert! Tényleg, ha végiggondolom, nem is nagyon van tipikus olasz desszert! Persza a fagyin kívül :-)
Köszi Dia, azért pl.a tiramisu tipikus, de a könyvet nézve szembetűnő, hogy a barackok, a körték, a mangó, az eper, minden szinte marad, ahogy van.Pl. Peach Melba. Persze mind csodaszép, első osztályú.Az az igazság, hogy ehhez is a friss gyümölcs lett volna az igazi:-))
Guszta, és persze nagyon finom is lehet! :)))
Köszi egycsipet,igen finom!:-))
Mindannyaian szeretjük, de a férjem kifejezetten az ilyen sütikért rajong! Csodás!
Ez a könyv pedig kell nekem is:))))
Locatelli mesterben nem lehet csalódni! :)
Már a címe is ájulat!
Szerdán vendégeim jönnek, ezt megcsinálom.
Megjegyzés küldése