Linzertorta gazdagon
>> 2011. április 2., szombat
Az áprilisi Vidék Íze címlapján azért szebben mutatott ez a torta. Egy kicsit túlsült a teteje, de az uram meggyőzött, hogy mindenképp rakjam fel, mert nagyon ízlett neki. Mondjuk nekem is, s mert a recept nagyon jó, köszönet jár érte Forgács Antalnénak.:-) Legközelebb azért a tetejét letakarom.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj, vagy margarin,
15 dkg cukor,
2 tojás,
fél evőkanál citromlé,
+nálam egy citrom héja lereszelve,
5 evőkanál tej (szerintem 3 ek. tejföl is jó hozzá),
csipet só,
1 csomag sütőpor,
A töltelék hozzávalói:
1 üveg magozott meggybefőtt,
50 dkg túró, (Bakonyi),
2 tojás,
fél dl rum (elhagyható),
10 dkg mazsola( elhagyható),
10 dkg porcukor (nálam 15),
1 vaníliás cukor,
1-2 ek. citromlé,
1 citrom lereszelt héja,
4-5 evőkanál meggylevár,
vaj, zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Először; ha szeretnénk hozzá mazsolát, beáztatjuk a rumba. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, majd fél óráig pihentetjük. (Hűtőben) Közben a meggyet lecsöpögtetjük. A túrót összekeverjük a tojások sárgájávalal, cukrokkal, citrom levével, lereszelt héjával, s aki szereti a rumba áztatott mazsolával. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, s ezt is óvatosan a túrókrémhez keverjük. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, megkenjük a lekvárral, s visszatesszük a hűtőbe. A kapcsos tortaformánkat kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, s a a következő cipót kerekre nyújtva, beletesszük. Megszórjuk a meggyel. Rakhatunk a meggy alá kis zsemlemorzsát. Rárakjuk a maradék, szintén kerekre nyújtott linzertésztát, majd erre rakjuk a túrótölteléket. Elővesszük a lekvárral töltött tésztarudat, szeletekre vágjuk, s kirakjuk vele a tortánk tetejét. Forró sütőbe tesszük, majd kis idő múlva takarékra állítjuk, és kb. 1 órát sütjük még a tortát. Ha megsült, kicsit hűtjük, levesszük a tortakarikát, tálra csúsztatjuk, vaníliás- vagy porcukorral meghintve tálaljuk.
16 megjegyzés:
Nagyon szép lett a sütemény :)
Nekem is megvan ez a recept az újsággal együtt,de még nem mertem kipróbálni!Nagyon szép!
Akkor én ezt most el is mentettem:-)
Andi, én nem találok hibát a kinézetében; igazán jól néz ki!:)
Hú de szép! Ki fogom próbálni.
Én is kérek belőle! Nekem ez tökéletesen megfele.
Olyan sok szép és finom sütit sütöttél már, és amellett vidám és jólelkű teremtés vagy. Hoztam vissza neked egy jó szót :D
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Nagyon guszta! Most szívesen megkóstolnám, pl. azt a szeletkét.:))
Köszönöm neked a "jó szót"!!!! Nagyon örülök hogy megismertelek és mindig szívesen nézelődöm nálad. Egyszer jó lenne együtt robogni az utakon.:)
Szép ez nagyon így, ahogy van! Nekem is minden alkalommal le kell takarnom a sütiket, ilyen a sütőm...
A "JÓ SZÓ" megérkezett hozzám tőled-nagyon szépen köszönöm, igen jólesett!!
Fenséges
Nagyon szép,látom te is Vidék Íze rajongó vagy!
Én is.
A "Jó Szót"
pedig nagyon köszönöm,vissza is adom,mert te is megérdemled tőlem.
Hú de gyönyörű lett,nagyon jó recept!
Krisztina, köszönöm, de a tetejét még gyakorlom.:-))
Kriszta, próbáld ki nyugodtan, nagyon finom.:-))
Citromhab, várom Nálad.:-))
Kata, rendes vagy, de legközelebb vastagabbra szelem a tetején, valószínű úgy nem pirulna meg hamar.:-))
Köszi Mónika, csak bíztatni tudlak:-))
Köszönöm Wise Lady a kedves szavakat.Irulok,pirulok.:-))
Köszi Gizi, azt a szeletkét a fiam a fotózás után egy percen belül eltüntette, de legközelebb Neked hagyom, s tényleg jó lenne.:-))
Köszi Trinity:-)) Az az igazság, hogy vékonyra szeltem,s a végén már hiába takartam...S nagyon szívesen.:-))
Köszönöm Bianka!:-))
Köszi Belly, igen a Nők Lapja Konyha mellett ez a kedvecem, nagyon jó kis egyszerű,de mutatós, finom receptek vannak benne. Semmi lila köd:-))
Köszi Ditta, aranyos vagy.-))
Andi, bár csak képen láttalak, de abból ítélve nagyon kedves és aranyos lehetsz:-)
A blogodat is kedvelem, ezért most visszahoztam neked egy "jó szót":-)
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Andi,
Fantasztikus!!!
Fogadj tőlem Te is EGY JÓ SZÓT!
Mindig szeretek Nálad nézelődni, ötleteket keresni!!!
Hát nem egyszerű elkészíteni, de biztosan nagyon finom, megéri nekiállni. :))
Andi, köszönöm szépen a jó szót! :) :*
Köszönöm szépen Citromhab, nagyon kedves vagy.:-))
Köszi DebiGabi Neked is!:-))
Köszi egycsipet,igazából egyszerűbb, mint amilyennek esetleg látszik, s nagyon szívesen:-))
Megjegyzés küldése