Rízsfelfújt meggy-dzsemmel
>> 2010. március 29., hétfő
Rizsfelfújtat régóta próbáltam készíteni. Valahogy sosem volt az igazi. Mindig maradtak benn kemény rizs-szemek. Aztán megkérdeztem a keresztanyukámat, aki mondott pár trükköt.
Azóta az utolsó morzsáig elfogy.:-) Azért nem a legszebbek, mert ezek a maradékok, amit a fotózáshoz mentettem meg.
Hozzávalók:
2 pohár rizs,
2 pohár víz,
kb.4 pohár tej,
2 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
4-5 tojás,
csipet só,
10 dkg vaj,
meggy-dzsem, esetleg mazsola, vagy valamilyen aszalt gyümölcs,
A vaj felén megpirítjuk a rizst. Míg pirul, a vizet felrakjuk, hogy forró legyen. Ha kész a rizs, ráöntjük a vizet, teszünk bele sót is. Míg a víz elforr, addig a tejet melegítjük. Ha beszívta a vizet, ráöntjük a forró tejet, beletesszük a mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt. Ha van vaníliarudunk,azt is főzhetünk bele. A dzsemet még nem tesszük hozzá. Forraljuk, kb. 20 percet, míg a tejet nagyjából beszívja. Lekapcsoljuk, lefedjük. Negyedóra múlva átkeverjük, megint lefedjük. További negyedóra után levesszük a fedőt, hagyjuk hogy kihűljön.
A tojássárgájákat kikeverjük a fele cukorral, vaníliás cukrokkal, s a maradék fél puha vajjal.
A kihűlt rizshez adjuk. Felverjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral, s óvatosan ezt is hozzákeverjük. Egy tepsit kivajazunk, morzsával megszórunk. Beleöntjük a rizst, meleg sütőben kb. negyedórát sütjük,majd kanalazunk rá sűrű dzsemet, s tovább sütjük,még kb. fél óráig. Most már takarékon. Ha kész; még szörppel, vagy öntettel megöntözhetjük, de a dzsem miatt, ehhez nem igazán hiányzik már.
Azóta az utolsó morzsáig elfogy.:-) Azért nem a legszebbek, mert ezek a maradékok, amit a fotózáshoz mentettem meg.
Hozzávalók:
2 pohár rizs,
2 pohár víz,
kb.4 pohár tej,
2 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
4-5 tojás,
csipet só,
10 dkg vaj,
meggy-dzsem, esetleg mazsola, vagy valamilyen aszalt gyümölcs,
A vaj felén megpirítjuk a rizst. Míg pirul, a vizet felrakjuk, hogy forró legyen. Ha kész a rizs, ráöntjük a vizet, teszünk bele sót is. Míg a víz elforr, addig a tejet melegítjük. Ha beszívta a vizet, ráöntjük a forró tejet, beletesszük a mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt. Ha van vaníliarudunk,azt is főzhetünk bele. A dzsemet még nem tesszük hozzá. Forraljuk, kb. 20 percet, míg a tejet nagyjából beszívja. Lekapcsoljuk, lefedjük. Negyedóra múlva átkeverjük, megint lefedjük. További negyedóra után levesszük a fedőt, hagyjuk hogy kihűljön.
A tojássárgájákat kikeverjük a fele cukorral, vaníliás cukrokkal, s a maradék fél puha vajjal.
A kihűlt rizshez adjuk. Felverjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral, s óvatosan ezt is hozzákeverjük. Egy tepsit kivajazunk, morzsával megszórunk. Beleöntjük a rizst, meleg sütőben kb. negyedórát sütjük,majd kanalazunk rá sűrű dzsemet, s tovább sütjük,még kb. fél óráig. Most már takarékon. Ha kész; még szörppel, vagy öntettel megöntözhetjük, de a dzsem miatt, ehhez nem igazán hiányzik már.
6 megjegyzés:
Imádom a rizsfelfújtat! Sajna egyedül vagyok ezzel (is) a családban, így ritkán készül. :(
Nagyon szeretem, de nálunk is csak én...milyen kis válogatósak ezek a fiúk :)
Nekem jöhet egy tepsivel is :)
Imádom!Még akkor is ha soha nem tudok olyat készíteni amit a suli menzán ettem régen, azt úgy imádtam:) :)))
Ha jó látom a képen a sarka van? Hát az a legfinomabb része:)))!!!!
Nagyon guszta:)))
Egycsipet,nálunk meg az uram szerettette meg velünk. Ő a tejberízst is szereti.:-))
Köszi Bianka,ezzel a tepsivel nem tartott ki 2 napig.:-))
Köszi Krisztina,tényleg finom volt.Ez a sarka volt félbevágva.:-))
Jó, hogy eszembe juttattad, már régen csináltam. Mi is nagyon szeretjük.
Megnéztem a Tiéd, nagyon guszta az is,de nem pirítottad a rizst, s nem is főzted addig,igaz?
Megjegyzés küldése