Cseresznyés-mandulás csokitorta

>> 2010. július 1., csütörtök

Igaz, hogy készült már egy hasonló meggyes-csokitorta nemrég, de megtaláltam egy régi újságból kivágott másik receptet, s kipróbáltam ezeket az arányokat is cseresznyével. S raktam hozzá pár deka mandulát is. Nagyon finom lett, de a múltkori Viki-szósz hiányzott, mellőle.:-)
Hozzávalók:
15 dkg vaj,
15 dkg csoki,
40-50 dkg cseresznye,
4 tojás,
10 dkg cukor,
20 dkg liszt,
1 kk. s.por
5 dkg mandula,
esetleg 1 kanál rum, vagy aroma,
kis fahéj,
A mandulát pár percre forró vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja, majd felszeljük, s száraz serpenyőben megpirítjuk. Vigyázzunk, hamar megég!:-)A csokikat összetörjük, vízgőz felett a vajjal összeolvasztjuk. Arra mindig vigyázzunk, hogy akkora edényben forraljuk a vizet, amire rá tudunk tenni úgy egy fémtálat a csokinak, hogy ne érje el a forró víz az edény alját. Tehát, ha felolvadtak, hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket felverjük 4 kanál cukorral. A sárgákat kikeverjük a cukor maradék részével, s hozzátesszük a közben langyosra hűlt vajas csoit. Teszünk hozzá rumaromát, fahéjat, s a lisztet is, amihez hozzáadjuk a sütőport. Ezután óvatosan a felvert tojásfehérjéket is belekeverjük.
Ha túl kemény lenne a massza, egy kis tejjel lehet lazítani. A tetejére rakjuk a megmosott kimagozott cseresznyéket. Egy kapcsos tortaformát, vagy egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, belerakjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben kb.40 50 perc alatt készre sütjük. Ha "feljön"a tészta, levehetjük alacsonyabb fokra, s úgy süssük, míg elkészül. Ha beleszúrunk egy fogpiszkálót, s nem ragad rá a tészta, kész a süteményünk.:-)

4 megjegyzés:

Chef Viki 2010. július 2. 7:41  

Nyami!!!!!

Hozom a szószt :-)))

Bianka 2010. július 2. 9:27  

Ez igen, nagyon guszta.

egycsipet 2010. július 2. 15:29  

Jöhet egy szeletke - egy vastagabb.. :D

Andi/cuki 2010. július 2. 17:01  

OK Viki, köszönöm!:-))
Köszi Bianka, a levesed után megesszük, jó?:-))
Máris hozom egycsipet, cserébe egy kis fagyit kapok?:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP