Csiga sonkával
>> 2010. április 16., péntek
Limarával egy rugóra járt az agyunk, mikor a maradék sonkát akartuk elhasználni.
Nálam is ez volt a cél, de annyi nem volt, hogy kenyérben egészben süssem, s ezért döntöttem úgy, hogy egy nagy csigához elég lesz. Viszont én most ki szerettem volna próbálni a teljes kiőrlésű rozslisztet,úgyhogy tettem hozzá. A fiam szerint furább volt, de ettől függetlenül nem maradt egy morzsa sem. :-)
Hozzávalók nálam:
40 dkg búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. só
3 ek. olaj
1 doboz joghurt,
1 tk. cukor
2 dkg élesztő,
kb 2 dl víz,vagy tej
A töltelékhez:
kb 2 dl tejföl,
20-25 dkg sonka kocára vágva
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, hozzárakjuk a lisztet és a többi hozzávalót is. Kidagasztjuk kb.15-20 percig. Ha van kelesztőtálunk elég 40-45 perc, míg ezután kb. kétszeresére megkel. Itt lehet belőle egy nagyon nagy,vagy két kisebb csigát készíteni. Nálam kettő kisebb készült. A tésztákat téglalappá nyújtjuk, amit megkenünk tejföllel, megszórunk sonkával. Feltekerjük őket, s még további negyedóra kelesztés után az első mehet egy sütőpapírral bélelt formába,vagy tepsibe. Tetejét tojássárgájával megkenjük, majd gőzös sütőben kb 180 fokon kb fél óra készre sütjük. Ha előbb látom Limaráét én sem hagyom ki a tojást, de legközelebb kipróbálom az ő besameles-tojásos változatát.:-)
3 megjegyzés:
Valami istenien hangzik...szívesen szelnék belőle...
Istenien hangzik, és Istenien néz ki!
Csodás
Nyitom az ablakot :))))
Megjegyzés küldése