Zabpelyhes-túrókrémes alagút XXXIII.VKF!-re

>> 2010. április 11., vasárnap


Mikor a kedvenc péksütikészítőm ; Limara meghirdette a gabonás témát, rögtön gondoltam,
hogy Timi szomszédasszonyomtól elkérem a zabpelyhes keksz-receptjét. Ő is valakitől kapta, sajnos nem tudom honnan ered. Mindenesetre az nekünk nagyon ízlett. De hogy továbbgondoljam, egy túrókrémet találtam ki hozzá. Húsvétról maradt ricottám, s hogy legyen krémem, ahhoz szándékoztam vaníliapudingot tenni. De némi kóstolás után, kevésnek bizonyult(vagy a puding volt sok), ezért még túró is került mellé. A végeredmény pedig a családomnak nagyon tetszett.
Timi féle zabpehelykeksz:
15 dkg zabpehely,
30 dkg liszt,
ízlés szerint fahéj,
15 dkg cukor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
kis só,
30 dkg vaj,
4 ek.méz,
1 vaníliarúd, vagy kb. 3 ek. vaniliás cukor,
8 ek.tej,
ízlés szerint tehető még kókusz, vagy apróra vágott csoki
Megolvasztjuk a vajat a mézzel, vaníliával, majd hozzákeverjük fakanállal a többi hozzávalót is. Tetszés szerinti gombócokat formázunk belőle, majd ellapítjuk, s kb. 10 perc alatt 180 fokon, készre sütjük. Nekem ebből az adagból 3 nagy tepsivel lett. Kibélelünk folpack-kal egy nagyobb őzgerinces formát, a kekszekkel kirakjuk mindenhol.
Elkészítjük a krémet.
Hozzávalók:
1 főzős vaníliapuding,
4 dl tej,
1 ricotta(25 dkg)
1 túró( 25 dkg)
kb. 10-15 dkg cukor,
2 citrom héja,
ízlés szerint még vaníliás cukor, kivonat
esetleg mazsola,
1 evőkanál zselatin
Összefőzzük a pudingot a tejjel, cukorral. A végén teszünk hozzá zselatint, jól elkeverjük, lekapcsoljuk. Hozzákeverjük alaposan a ricottát, túrót is. Ha szeretjük, tejben áztatott mazsolát is rakhatunk hozzá. Vagy aszalt gyümölcsöt. Míg langyos; még kóstolhatjuk, s ízlés szerint még cukrozhatjuk, citromhéjazhatjuk. Esetleg még vaníliakivonatot is rakhatunk hozzá.
Beleöntjük a kekszekkel kirakott formába, s a tetejét is kirakjuk kekszekkel.
Egy éjszaka, esetleg pár óra dermedés után már átpuhul a keksz is, ezért szelhető, majd fogyasztható. Eper-vagy málnaöntetet kínálhatunk hozzá.




16 megjegyzés:

Ottis 2010. április 11. 15:15  

Nagyon jól néz ki!

Kiskukta 2010. április 11. 16:26  

Nagyon mutatós!

Bianka 2010. április 11. 17:24  

Ez isteni lehet :)

Wise Lady 2010. április 11. 17:28  

Azta! Eszméletlen!

Belly 2010. április 11. 18:10  

Nagyon szép!
Kérhetek egy vékony szeletkét?

Andi/cuki 2010. április 11. 19:30  

Köszi csajok,nagyon finom ez a krém, sima piskótával is el fogom készíteni!:-))
Persze Belly, többet is!:-))

Gizi 2010. április 11. 19:57  

Nagyon guszta, és a tálalás csodálatos!! A pitéért cserébe kérhetek egy szeletkét??:))

Andi/cuki 2010. április 11. 20:30  

Naná Gizi,én meg robogón viszem OK?:-))

Judith 2010. április 12. 2:18  

Nagyon otletes!

Andi/cuki 2010. április 12. 19:09  

Köszönöm!:-))

Gizi 2010. április 12. 22:14  

Andi te robogóval közlekedsz??? Akkor száguldozhatunk együtt!!!:))

Raindrop 2010. április 13. 1:29  

Hogy te miket tudsz? Meg áll az ész!
Nagy túró fan vagyok, mindenképp kipróbálom!
Amúgy felvettelek a fészbukon de tojsz a fejemre! (sértődött fej)
Csak egy vastag szelet sütivel engesztelhetsz ki!

:D

Angie 2010. április 13. 17:38  

Ez nagyon jól néz ki de biztos fincsi is mint minden eddigi recepted!

Andi/cuki 2010. április 13. 19:50  

Gizi OK!:-))
Raindrop,nem tudom,hogy engesztelhetnélek ki,jó nagy szelet lesz a süti,oké?:-)))És jó sok is!:-))
Köszi Angie,nagyon aranyos vagy!:-))

szepyke 2010. április 13. 21:59  

Andi, ez nagyon jól néz ki!

Andi/cuki 2010. április 14. 8:29  

Köszönöm!:-)) S milyen finom(volt):-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP