Epres pite
>> 2010. június 9., szerda
Azt a bizonyos bogkezdő pitémet készítettem el eperrel. Nagyon finom lett, bár egy kicsit több cukrot tettem hozzá, mert az idén nem lett olyan édes az eper. De ez a pite az eperrel is nagyon finom lett, igaz, a tészta széle most nem a legszebben sikerült. A recept egy régebbi Nők Lapjából való. A tésztamennyiség tepsibe való, s ezért nekem maradt belőle egy kevés, de fagyasztható, igaz a tojás miatt max. egy hónapig szoktam ott tárolni.
A töltelékhez:
2 főzős vanília puding
50-60 dkg eper (fagyasztott is lehet)
kb. 15 dkg cukor
kis fahéj
A tésztához:
kis só
reszelt citromhéj
1 tojás
1-2 kanál tejföl
12 dkg porcukor
25 dkg Rama
fél csomag sütőpor
50 dkg liszt
Elkészítése: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Tejfölből annyit, hogy nyújtható legyen. Betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük. Az epret felrakjuk a cukorral és fahéjjal egy edénybe, takarékra. Közben a pudingot 1-2 dl vízzel kikeverjük, ráöntjük az eperre és összeforraljuk pár percet. Ha a fagyasztott vagy friss eper nem engedett volna elég levet, tehetünk még vizet hozzá. De ha leves nagyon az eper, akkor vegyünk ki belőle, s azt keverjük ki a pudingporral csomómentesre, majd tegyük vissza. Kb. 5-6 dl legyen összesen. Ha kész, hagyjuk hűlni! A tésztát elfelezzük. Kinyújtjuk, formába tesszük, és előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük. Közben a maradék tésztát csíkokra vágjuk. Az elősütött tésztára tesszük a tölteléket és rácsosan befedjük. Tojássárgájával megkenhetjük. Kb 160 fokon 30-40 percig sütjük.
A töltelékhez:
2 főzős vanília puding
50-60 dkg eper (fagyasztott is lehet)
kb. 15 dkg cukor
kis fahéj
A tésztához:
kis só
reszelt citromhéj
1 tojás
1-2 kanál tejföl
12 dkg porcukor
25 dkg Rama
fél csomag sütőpor
50 dkg liszt
Elkészítése: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Tejfölből annyit, hogy nyújtható legyen. Betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük. Az epret felrakjuk a cukorral és fahéjjal egy edénybe, takarékra. Közben a pudingot 1-2 dl vízzel kikeverjük, ráöntjük az eperre és összeforraljuk pár percet. Ha a fagyasztott vagy friss eper nem engedett volna elég levet, tehetünk még vizet hozzá. De ha leves nagyon az eper, akkor vegyünk ki belőle, s azt keverjük ki a pudingporral csomómentesre, majd tegyük vissza. Kb. 5-6 dl legyen összesen. Ha kész, hagyjuk hűlni! A tésztát elfelezzük. Kinyújtjuk, formába tesszük, és előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük. Közben a maradék tésztát csíkokra vágjuk. Az elősütött tésztára tesszük a tölteléket és rácsosan befedjük. Tojássárgájával megkenhetjük. Kb 160 fokon 30-40 percig sütjük.
13 megjegyzés:
De klassz! Mint minden pite...
Nagyon szépséges lett
Köszi csajok, tényleg fincsi volt.:-))
Nagyon jól néz ki! Kár, hogy elfogyott, mi már hiába nyújtjuk a tányérkánkat.
Hú, de guszta lett! :)
Andi, dobj egy e-mailt légy szíves a nemisbeka@yahoo.com-ra, köszi!
Ki törődik a szélével,amikor annyira guszta!
Hmmmmmmmmmmmmmm, de szuper...
Nagyon guszta, a leírás alapján pont olyan állagú lehet a krém, amit nagyon szeretek :)
Köszi Wise Lady, azért csak nyújtogasd, keresek Neked rá valamit!:-))
Köszi egycsipet!:-))
Dobtam béka!:-))
Köszi Belly, azért lehetne tökéletesebb, de siettem!:-))
Ahogy mondod Viki, ahogy mondod!:-D
Köszi Mandy, Te is készítettél már?
De nagyon szép!
Nagyon guszta!!! Kérhetnék egy szeletkét, na persze házhoz szállítással??:))
Köszi csajok, robogok, igenis!:-))
Megjegyzés küldése