Puszedli VKF-re 3.

>> 2009. november 29., vasárnap

Mikor Kiskuktánál gyönyörű puszedliket láttam, eszembe jutott a mamám puszedlije, ami szintén nagyon finom volt. El is határoztam,hogy az övét próbálom meg elkészíteni.
Még soha nem készítettem, s sajnos útmutatást már nem kaphatok a mamámtól. Csak egy összetevőkből álló leírást találtam aminek utolsó hozzávalója "liszt, amennyit felvesz"
Szóval így álltam neki. Készítettem fehérje-mázasan is, csokisan is és formába is raktam egy részét, hogy megnézzem így is jó lesz-e. Szerintem a legfinomabb a málnadzsemes-kandírozott narancshéjas-csokis szelet lett. Ennek a leírása következik.
Hozzávalók:
1 csésze cukor,
1 csésze dió,
1 csésze méz,
diónyi margarin, vagy zsír,
csipet só,
4 tojás+2-nek a sárgája,(fehérje meghagyva a tetejére),
"liszt,amennyit felvesz"(kb 60 dkg),
fél csomag sütőpor.vagy 1 kanál szódabikarbóna,
További hozzávaló:
1 evőkanál mézeskalács fűszer-keverék,
ízlés szerint kandírozott narancshéj,
ízlés szerint dzsem
Tetejére:
Tortabevonó,vagy más csoki,
Fehérjemázhoz:
minden tojásfehérjéhez 3 kanál porcukor
Elkészítése:
A mézet és a margarint felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarinos mézet és a fűszeres lisztet is. Nem lehet se túl lágy se túl kemény. Kiskukta szerint, mint egy muffintészta. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük.
A tésztából diónyi darabokat kiveszünk, gömbölyűre formáljuk, s a tepsibe helyezzük őket, helyet hagyva, mert szétterül. 160 fokon kb. 10 perc alatt megsül. Ha tojásfehérje-habosan szeretnénk, akkor miután felvertük a fehérjét a cukorral, forgassuk bele a puszedliket és rakjuk vissza a sütőbe 5 percre nagyon alacsony hőfokra. Még ezután pár óra mire megszárad. Ha dzsemmel kettőt összeragasztunk , s csokival bevonjuk; amolyan házi Bombit kapunk. Legalábbis a kis-nagy fiam szerint.

16 megjegyzés:

egycsipet 2009. november 29. 17:41  

Csodafinom lehet, imádom a puszedlit! :))

Andi/cuki 2009. november 29. 17:58  

Igen,nagyon finom lett!Nyisd az ablakod,küldök párat!:-))

trinity 2009. november 29. 18:08  

Én is kérhetek? Fáj a torkom, jólesik ilyenkor:))
A Bombi nagy menő volt nálunk is!!!
Nagyi -dédi receptjei minálunk is "amennyit felvesz" elvűek:))

Moha 2009. november 29. 19:10  

Andi én is nyitom az ablakot, mert a sáskahad nálunk minden sütit felfalt,és most úgy ennék valamit....

Yasmine 2009. november 29. 19:16  

Ismét nagyon klassz!! Ezeket a régi recepteket szeretem a legjobban. A régi, megsárgult szakácskönyveket is imádom! Olyan hangulatuk van!! :))

Belly 2009. november 29. 19:40  

Puszedlizni fogok.Itt és most döntöttem el.Még soha nem csináltam,de te tettél róla,hogy legyen kedvem.

Wise Lady 2009. november 29. 19:50  

Na minálunk hasonló az ehető mézeskalács receptje :)
Nagyon szépek a puszedlik!
Mi az, hogy formába öntve? Hogy csinálod?

Andi 2009. november 29. 21:18  

Ja de imádom!!! Nagyon szépek.

szepyke 2009. november 29. 21:25  

Behalok. Megyek végig a blogokon, és érzem, hogy elvesztem!:)

Muszáj leszek megenni egy tábla csokit, ha így folytatjátok!:)

Andi/cuki 2009. november 30. 19:17  

Trinity küldök szívesen,a mézes jót tenne!:-))Igen, a mamámnak még volt a "gondolomformán",meg "csak valamennyit"...

Moha,repül...:-))

Yasmine,köszi,szerintem is van hangulata,főleg mikor silabizálom...:-)))

Belly,szerintem szuperfinom a mamám receptje,de nekem nem lett olyan gömbölyű,mint Kiskuktáé. Talán pihentetni kellett volna egy éjszakát.:-))
Csak engem szorított az idő:-))

Wise Lady,köszi! Téglatestszerű formába is raktam egy részét és azt kettévágtam,megtöltöttem,úgy csokiztam.Elől azok a szeletek vannak. De egyértelműen a másik vitte a pálmát. Már egy morzsa sincs:-))

Köszi Andi!:-))

Szepyke én is így vagyok. Egyik édesség jobb,mint a másik!:-))
Lassan nem marad a betlehemeseknek még mézeskalács sem:-))

Wise Lady 2009. december 1. 22:57  

Jól megérdemelt díjat hoztam a karácsonyi sztárnak :D

Gasztroboszi 2009. december 2. 21:33  

Még én sem csináltam soha puszedlit, de nagyon fáj rá a fogam!

Andi/cuki 2009. december 3. 22:13  

Köszönöm Wise Lady!:-))
Gasztroboszi,úgy elfogyott,hogy az uram nem is látta a csokis változatot:-))Holnap sütöm megint,abból Neked is röptetek:-))De most beteszem éjszakára a hűtöbe,a'la Kiskukta,hátha magasabb lesz.:-))

Kiskukta 2009. december 3. 23:34  

Szépek ezek a puszedlik, tuti finomak is! örülök, hogy legalább támpontot tudtam adni a lisztet illetően:D

Andi/cuki 2009. december 4. 20:49  

Meg az egész ötlet Tőled jött Kiskukta,úgyhogy hálás is vagyok ám.:-)))

tücsi 2012. december 9. 23:13  

Az biztos, hogy ezt a változatot elkészítem, mert már most érzem az illatát és az izét. Totál jól néz ki!!!:))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP