Csíkos-paprikás kalács és kifli
>> 2009. október 31., szombat
Yasmine hatos fonása nem hagyott nyugodni. Elküldte e-mail-ben a fázisfotókat, úgyhogy a deszkát a géphez vittem és lépésről lépésre próbáltam követni. Még mindig nem tökéletes, de majd a harmadik talán az lesz.:-)) Ezúttal egy paprikás "csíkos kifli" néven szereplő péksüteményre akadtam a Szalay könyvkiadó "Nagy Süteményeskönyv "-ében. Azt gondoltam, hogy kalácshoz is jó lesz talán. Kicsit átalakítottam, kicsit több sót és köményt raktam bele, és krumplit kevesebbet használtam.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A fehér tésztához:
20 dkg főtt , melegen áttört krumpli,(én kb.10 dkg-ot raktam)40 dkg liszt,
1 dl víz,(2-t raktam)
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
2,5 dg élesztő.
5 dkg vaj
A piros tésztához:
1 nagy hagyma,
5 dkg vaj,
1 evőkanál pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt kömény(felet írt)
15 dg főtt,melegen áttört burgonya(kb 10 dkg-ot raktam),
40 dkg liszt,
1 dl víz,(2-t raktam)
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
2,5 dkg élesztő
A piros tésztához a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajon üvegesre sütjük. A tűzről levéve a pirospaprikával meg a köménnyel megszórjuk. A kétféle tészta hozzávalóit kimérjük, majd külön-külön jól bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb.40 percig pihentetjük. Ha, csak kalácsot készítünk, akkor 3-3 részre osztjuk a két színű tésztát Átgyúrjuk, majd mindegyik részből rudakat formázunk. Majd 6-os fonással összefonjuk.
Ha Yasmine felrakja belinkelem a fonást.:-)) S köszönet érte!:-))
A tepsiben még egyszer megkelesztjük a tésztát, tojássárgájával lekenjük, majd 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Így néz ki a kalács,ha felszeleteljük:
A tésztát én 4-4 részre osztottam. Hármat-hármat a kalácshoz használtam, de a negyedikeket kinyújtottam, egymásra fektettem, majd
még vékonyabbra nyújtottam. Ezután háromszögekre vágtam, felcsavartam kifli alakúra,
(kettő császárzsemle is lett belőle), ezeket is lekentem tojással,majd megsütöttem.
Finom a kalács, s a kifli. Érdekes a csíkok miatt, de a paprikás hagymás ízt nem nagyon érezni, inkább a krumpli érezhető ki belőle.
11 megjegyzés:
Yessss!!! Én megmondtam, hogy meglesz!! Gyönyörűűűű! És az a paprikás csík!! Gratulálok!! :-))
Köszönöm, jó a tanítómesterem!:-)))
Köszönöm, jó a tanítómesterem!:-)))
Olyan, mintha körözöttes lenne a tésztája:)))
Jah, és ez viszont elég jól néz ki!:)
De szuper, nagyon szép lett! És a paprika tényleg jó ötlet, feldobja! Egy kis vaj, sonka hozzá, nyam-nyam.
Köszi lányok,jöhettek reggelizni,főzök hozzá csokit, kávét..:-))
Andi, csodasan nez ki az a szelet! A kalacshoz pedig gratulalok, gyonyoru!
Köszönöm,nagyon kedves Tőled!:-))
Andi, ez bizony sikerült!!! Szuper!!! Gratulálok, nagyon guszta!!!
Köszönöm Trinity,ez már elég jó.:-))
Megjegyzés küldése