Kefírtorta Marianntól
>> 2009. október 21., szerda
Ezt a receptet Mariann unokatesómtól tanultam, s ezt a babapiskótás változatát Kati és Klári kolléganőm kedvéért rakom fel, mert úgy gondolom, hogy nekik is biztos sikerül elkészíteni.
S én nem győzöm elégszer vinni, mert nagyon szeretik . Joghurtos változatban is készítem, ugyanúgy kell, csak akkor helyettesítem a kefírt a joghurttal.
Hozzávalók:
4 vagy 6 dl kefír vagy natúr joghurt,
15 dkg cukor,S én nem győzöm elégszer vinni, mert nagyon szeretik . Joghurtos változatban is készítem, ugyanúgy kell, csak akkor helyettesítem a kefírt a joghurttal.
Hozzávalók:
4 vagy 6 dl kefír vagy natúr joghurt,
1 vaníliás cukor,
esetleg egy citrom héja,
1 nagy(25 gr.) zselatin,(Horváth Rozi-féle)
1 habpotló por 2 dl tejjel, vagy nálam 2 dl tejszín,
25-30 dkg gyümölcs, kockára vágva,(kivit és ananászt úgy tudom tilos)
8-10 db babapiskóta
Ha nincs gyűrűformánk, kibélelünk egy őzgerinsütőt folpackkal. A gyümölcsöket felkockázzuk, lecsöpögtetjük. Ezután felmelegítjük a kefíreket(vagy joghurtokat) a cukrokkal és a zselatinnal
Ha rendes lyukas gyűrűformánk van 4 dl-t, ha van hozzávaló tetőnk és ki tudjuk tölteni a lyukat:
6 dl-t. A zselatin megtartotta a 6-ot is plusz a tejszínt, bár nem lett olyan kemény. Őzgerincbe elég a 4 dl kefír + a 2 dl tejszín. Tehát felmelegítjük, míg elolvad a cukor és a zselatin. Nem kell túl melegre. Ezután felverjük a tejszínt. Ha kész van, összevegyítjük a zselatinos-cukros kefírekkel és a gyümölcsökkel, ami akár fagyasztott is lehet, majd beleöntjük a formába. Tetejét, ami ugye majd az alja lesz, kirakjuk babapiskótával. 3-4 óra hűlés után kivehető és tálalható.
20 megjegyzés:
Hú, de klassz, na ezt ki fogom hamarosan próbálni! Még sosem csináltam joghurtos-zselatinos tortafélét, úgyhogy épp ideje.:) Köszi
Köszi!Rengeteget készítek,nagyon gyors és nagyon finom.Csak a dermedésre kell várni.:-)
Mindig beválik,mindenki szereti.
Csak lehet Szepyke nem szeretné a gyümölcs miatt.:-()
Nagyon szép, mutatós!! A kivi megkeseredik benne azt tudom, de az ananász miért tilos? :-)
Köszönöm! Egyszer azt olvastam valahol,hogy ez a kettő tilos a zselatinos-joghurtos-kefíres dolgokba,s azóta nem rakok.
Azt már elfelejteztem,hogy miért is.:-(( Majd megkérdezzük Wise Ladyt,jó?:-))
Ha nem baj, segíthetek én is e kérdésben. Azért nem szabad, mert a kivi és a friss ananász oylasmit tartalmaz, ami gátolja a zselatin megalvadását. A kivit tudtam régóta, valahol az ananászról is olvastam, decsak akkor ugrott be a dolog, amikor a férjem szülinapi tortája egy éjszaka hűtés után is csak folyt. De ananászkonzervet nyugodtan lehet használni és ha a kivit feldarabolod, és nem teszel sokat bele, akkor az is elmegy. Én mindenesetre, kivit mostanában már nem használok, helyette inkább ananászkockákat konzervből. ja, nekem is van egy zselatintorta-receptem, amit elég gyakran szoktam készíteni, azért tapasztaltam ki már ezeket.
Az ilyen torták nálunk is nagy kedvensek. Gusztusos!:))
Köszi az infót,most már nekem is beugrott,hogy az alvadás miatt van.:-))
Jajj, de szép!! Imádom ezeket a könnyű édességeket! Ráadásul nagyon mutatós!!!
A kisfiadnak jobbulást!!
Ezt én csak joghurttal csináltam eddig, a kefír eszembe se jutott. Mennyivel másabb az íze?
Hát végül is nem kérdeztetek, de azért belekotyogok :D
Szóval a kivi szerintem tuti legenda, mert rendszeresen készítek zselatinos túró és joghurttortát kivivel, és nekem még sosem volt vele gondom. Az ananászról (friss) nem tudok nyilatkozni, de konzervananásznál szintén nem tapasztaltam ezt a hatást.
Helyesbítek, mert ezt találtam: "a nyers kiviben lévő actinidin a fehérjéket idővel bontani kezdi. Így a tejet, tejszínt és a cukrászatban használt zselatin kollagénjét is, ami aztán elfolyósodik. Emiatt felhasználásakor némi bosszúságot okozhat, mivel nem fogja a gyümölcskocsonya. Melegítéssel az enzim inaktiválható, a fehérjebontás és az ételek elfolyósodása megelőzhető."
Vagyis nem legenda, de én még sosem találkoztam a jelenséggel.
Andi ez gyönyörü! :)
Még sosem csináltam ilyet, de ki fogom próbálni!
Köszi Móni,nem győzöm én se készíteni,de hétvégére most meg emeletest ígértem valakinek!
Köszi Trinity a fiam nevében is, tényleg mutatós, s nagyon egyszerű az elkészítése,de a kollégáim azt hitték,hogy bonyolultabb:-))
Kedves Wise Lady,tudtam,hogy Te leszel a legalaposabb,írtam is Yasminenak,hogy majd Téged kérdezünk,de közben Sedith is segített,de köszönöm,nagyon alapos voltál,mint mindig!.:-)) Kicsit savanykásabb,mint a joghurt,de majdnem ugyanaz...Kb mint a dobozos kefír és a dobozos natúr joghurt közötti különbség. Ha nem lennék allergiás a kivire és a fiam szeretné az ananászt,akkor lehet megkockáztatnám, ha Neked nem volt gondod..
Mian,nagyon kedves Tőled a dícséret,nem győzők Nálad meg én ámuldozni!:-)) Az a kalapos muffin tiramisuval a múltkor...:-))
Wise Lady, én tanúsíthatom, hoyg nem legenda, mert amikor még elkezdtük anyóssal a zselatintortánkat fabrikálni, mindig tettünk bele kiviréteget is és volt úgy, hoyg a torta teteje benne maradt a formában, mivel szétvált a kivinél. Ezt viszont kiküszöböltük úgy, hoyg nem egész réteget raktunk a tortába, hanem apróra darabolva beleforgattuk a masszába más gyümölcsökkel együtt. De én már nem teszek. Az ananászkonzerv valóban nem okoz gondot, de tavaly a párom szülinapjakor amolyan adjammegamódját-alapon frisset vettem. Isteni volt vele a torta, csak éppen tálkából kellett kanalazni. :D Szerencsémre, a maradék alapanyagokból még futotta egy másik tortára is, amiből mindenki kapot egy-egy szelettel, a következő "szeletet" pedig tálkából ehette.:)
Jaj, de szepseges! Biztosan finom is, ettem mar joghurt-tortat, szerintem hasonlo lehet az ize. Abban nem volt gyumolcs, de szerintem igy gyumolccsel tuningolva megjobb lehet!
Köszönöm a további infókat sedith.:-)
Köszönöm Judith,próbáld ki nyugodtan,tuti siker!:-))
No, nekem éppen alvad a tejem, úgyhogy aludttejjel fogom kipróbálni. :) Talán holnap, de lehet, hoyg inkább hétvégére.:)
Sedith,kíváncsi lennék a tortádra én is:-))
Ez gyönyörű!És mondjuk diétás is:)))Rákerült a kipróbáladnó receptek listájára:)Puszi
Köszi! Remélem Nektek is ízleni fog!:-))
Megjegyzés küldése