Házi túrós pite

>> 2009. október 29., csütörtök

Ez az a süti, ami miatt tartok itthon zsírt. Semmi máshoz nem használom. Viszont, ha igazi házi-pite ízre vágyunk, mindig ezt sütöm. Nem érezni benn a zsírt, de valószínűleg ettől olyan omlós a tésztája.
A sütit Jutka barátnőmnél kóstoltuk először, aki a receptet anyukájától tanulta. Nagyon ízlett a családomnak, úgyhogy másnap (némi telefonos segítséggel) már nálam is sült.:-))
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
1 sütőpor,
15 dkg zsír,
1 tojás,
20 dkg porcukor,
1 tejföl,
kis só
amit még én tettem hozzá: 1 citrom héja,1 vaníliás cukor
A tészta összetevőit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk simára, s berakjuk a hűtőbe,
míg a töltelék készül.
Hozzávalók a töltelékhez:
3 tojás,
20 dkg cukor,
40 dkg túró,
2 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
5-10 dkg mazsola
A tojásfehérjéket felverjük egy kis cukorral,csipet sóval. A tojássárgájákat kikeverjük a többi cukorral, vaníliás cukrokkal, majd hozzákeverjük a túrót, a citrom héját is. Ezután összekeverjük a kettőt, s a mazsolát is hozzáadjuk. Nálunk csak a felében van mazsola, mert nem mindenki szereti.
Egy közepes tepsibe simítjuk a tésztának 2/3-át, 5 percig elősütjük(csak míg kifehéredik),majd rárakjuk a tölteléket. A mardék 1/3 részt berácsozzuk és a tetejére tesszük. Tojássárgájával a tetejét megkenhetjük. 170 fokos sütőben kb.fél óra alatt készre sütjük.
Jutka pitéje nem rácsosan készült;ő felezte a tésztát. Egyik felét alulra simította, a másikkal pedig befedte a túrós tölteléket. Úgy egy kicsit villával meg kell böködni a tetejét, hogy a gőz távozhasson. Ha nagy gáztepsinyi adagot szeretnék sütni, akkor másfél adag hozzávalóból készítem.
Nagyon gyors és nagyon finom sütemény.

11 megjegyzés:

egycsipet 2009. október 29. 16:09  

Nekem is talán 2 vagy 3 sütireceptem van, amibe zsírt használok, de azt nem is készítem másképpen. Nagyon jót tesz a tésztákkal, nem is tudom, miért idegenkedem mégis annyira tőle. :)
Guszta a sütid, nagyon régen ettem már rácsosat, gyerekkor-hangulatom lett most tőle. :)

Yasmine 2009. október 29. 16:15  

Én is nagyon imádnám... Ehh, ez a mazsola-ügy.. Egyedül Apánk szereti, de ő aztán nagyon. Én is a felébe teszek, muszáj lesz. Szerintem, ha egészségességi sorrendet állítanánk fel a zsiradékok között, nem áll olyan rossz helyen a zsír. Nálam is van itthon, épp az ilyen esetekre. :)

Andi/cuki 2009. október 29. 16:37  

Köszi csajok!
Egycsipet,én szinte minden pitémet berácsozom..:-)) Az az igazság,hogy konkrétan csak a liba-vagy kacsazyír ízét szeretem,
de ebbe nem is érezni a disznózsírt,cak mikor összegyúrom,akkor az illatát.:-))
Igen Yasmine,mostanában kiderült,hogy a margarin nem annyira egészséges,most szokunk le róla mi is, s vajat használok a sütikbe.:-))

trinity 2009. október 29. 17:20  

De rég sütöttem, most ebből megkínálom magam:))
Ejj, ez a mazsola: nálunk is a férjem van oda érte:DDD

Andi/cuki 2009. október 29. 17:43  

Egészségdre,szívesen adtam,:-))
Ti is vegyetek Többiek!:-))

szepyke 2009. október 29. 19:24  

Jesszusom, de későn értem ide!Van még?

Andi/cuki 2009. október 29. 21:00  

Neked mindig,nyisd az ablakod!:-))

Wise Lady 2009. október 29. 23:24  

Ezt én is szoktam sütni. Minden pitetésztába zsírt, csakis.
Nagyon szép lett.

Judith 2009. október 30. 5:03  

Gyonyoruek ezek a szeletek! Szinte erzem a szamban az izet! Olyan finooooom!

Limara 2009. október 30. 7:49  

Én is kérek, ha van még! :) Olyan gyönyörűek! :)

Andi/cuki 2009. október 30. 15:03  

Vegyetek csak,Nektek mindig van félrerakva!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP