Tudatosan

>> 2009. október 18., vasárnap

Kép forrása: internet

Mandy, Krisztina s Yasmine tette fel a kérdést, hogy mennyire vagyok tudatos vásárló.
Elnézést a késedelemért, nagyon el voltam havazva mindenféle családi dolgok miatt.
De most jöjjenek akkor a pontok :)

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Igen, próbálok cetlivel menni, gyakran sikerül is. Már egyre többször eltervezem előre, hogy mit főzök a héten, s így lehetőség szerint csak 2 naponta megyek üzletbe. Ha sikerül jó kenyereket sütnöm, nem megyek még annyiszor se. Multiba van, hogy két hónapig se, mert kis boltokba járok.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Egy helyi üzletben vásárolok, ahol a zöldség őstermelőktől van. Egyébként mi is azok vagyunk, papírom is van róla.....Csomó mindent megtermelünk mi is (inkább az uram), és anyutól is sok mindent kapunk..
Helyi üzletbe járok, magyar üzletláncba. Piac csak a szomszéd városban van, túl körülményes lenne odajárni.

3.Vigyél magaddal táskát, szatyrot!Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Jó pár kedvenc újságomat árulták táskával, így mindig van nálam egy "zöld "táska.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Ez az az egy,amit nem teszek. Hiába van busz, rengetegen vannak rajt, nem szeretem a zsúfoltságot, ráadásul nem jön túl sűrűen. A munkahelyem 6-7 km-re van, robogóval a rövidebb úton tudok menni, míg a busz nagyobb kitérőt tesz, pénzben ugyanott vagyok.Tavasztól-őszig robogóval, azután télen autóval járok.

5. Vegyél helyi termékeket!Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál töbet szennyez.
Próbálok helyit és magyart vásárolni. Lehet drágább néha 20 Ft-tal,de akkor is a hazai munkahelyeket kell szerintem elsősorban támogatni. Mondjuk nálunk lehet kapni alföldi tejfölt és tejet is, ami igazán nem sokkal drágább. S a magyar őstermelő a "szívügyem".

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást
Felvágottat ha vásárolok , én szeleteltetem, ezt igazából a gazdaságosság miatt teszem, de a felesleges csomagolóanyagot is kivédem vele. A sajtot is egészben veszem,a többi termék csomagolását nem tudom hogyan lehetne kikerülni.

7. Kerüld a vegyszereket!Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
A tartósítószerallergiám miatt próbálok nagyon nem azt enni, de ez nagyon nem könnyű.

S ráadásul, ez tényleg nem olcsó. A tusfürdőm pl.2000 Ft , igaz 500 ml.
Azon kivűl mosódiót már én is használok, de nálam a nem túl szennyezett ruháknál vált be.
Mosogatáshoz is mikroszálas kendőt használok.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Szintén a fenti okok miatt nem eszünk télen a banánon, narancson kívűl bolti gyümölcsöt, csak fagyasztottat. Nagyon sokat fagyasztok le én is , nekem az jobban bevált, mint a befőtt.
S hálisten anyuék almája, körtéje szinte egész télen kitart. Persze a fiúknak legtöbbször sütibe kell csempészni:-))

9.Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Rengeteg narancsot hámoztam minden évben a kandírozotthoz karácsonytájt, nagyon szeretjük, s ezért kaptam citromprést, de még soha nem használtam:-))

10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Olvasom,választom.







3 megjegyzés:

Süti Bazár 2009. október 21. 12:13  

Köszönöm szépen a választ, jó volt olvasni! :-))

mandy tarragon 2009. október 21. 17:34  

köszönöm a választ, belinkeltem :)

Andi/cuki 2009. október 21. 21:51  

Szívesen,bocsánat a késedelemért!

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP