Cukrozott narancshéj

>> 2009. december 6., vasárnap


Bea kolléganőm kedvéért (is) rakom fel a kandírozott narancshéj receptjét.
Stahl Juditnál olvastam. Jó munkát hozzá!:-))
Hozzávalók:
6  narancs héja,
50 dkg cukor+a hempergetéshez még 20 dkg kb.
Alaposan megmossuk a narancshéjakat és krumplihámozóval csíkokat vágunk belőle. Fehér rész ne maradjon rajt. Feltesszük többszörös mennyiségű hideg vízbe főni. 5 percig forraljuk,majd leszűrjük, s újból felrakjuk,megint forraljuk. Ezt összesen háromszor ismételjük meg.
Negyedszerre először kb fél liter vizet teszünk a fél kg cukorral. Mikor a cukor már feloldódott, beletesszük a narancshéjakat. Csak annyi víz kell,amennyi ellepi.Ha kevés, még töltünk hozzá.
Ezután főzzük kb.1 órán keresztül. Időnként megkeverjük.
Amikor kész, átlátszószerű, üveges hatású lesz. Leszűrjük, lecsepegtetjük őket. Egy tálcára cukrot szórunk, s ráöntjük a narancshéjakat. Meghempergetjük, ha kell még megcukrozzuk őket.
Kb.egy fél nap alatt megszáradnak. Ezután, ha ajándékba szánjuk, ceofánba rakjuk, vagy egy szép dobozba,üvegbe. Hűtőben 1-2 hónapig eláll. Szerintem egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak talán egy kicsit több odafigyelést igényel. Cserébe az aranyáron kapható helyett kb. féláron kihozható.

2 megjegyzés:

Süti Bazár 2009. december 6. 22:17  

Ez is ügyes! Majd egyszer én is nekiállok, anyukám csinált évekkel ezelőtt, és még emlékszem arra az isteni illatra! Jó hogy feltetted, köszi! :))

Andi/cuki 2009. december 7. 18:09  

Igen,igen,az illatok terjengenek rendesen:-)) Nyugodtan állj neki,egyáltalán nem nehéz,a fiúk szerint hasonlít a zselés cukorhoz,bár én sütibe szánnám:-)))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP