Joghurtos-krumplis csigák és rudak

>> 2010. január 16., szombat

Yasmine kiflijét látva jutott eszembe,hogy már vagy egy hónapja nem készítettem ilyen joghurtos tésztából sós keltet. Hogy ne legyen olyan, mint a múltkori; csavargattam is, meg csigáztam is. S még főtt krumplit is reszeltem bele.
A tészta most krumplis-joghurtos.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
2 evőkanál só,
kb. 2 dl tej,
kb .3 dl joghurt, (már lecsöpögtetve)
20-25 dkg krumpli megfőzve, lereszelve
1 tojás,
10 dkg vaj, vagy zsír
A sajtoshoz:
20 dkg sajt lereszelve,
15 dkg vajjal és egy kis kanál pirospaprikával kikeverve
A szalámishoz:
10 dkg vaj a kenéshez,
20 dkg sonkás szalámi,
1 kis fej vöröshagymával összepirítva,
Tetejére:
tojássárgája,
kömény, más magok
Először megfőzzük a krumplit. Míg fő, kimérjük a hozzávalókat.
Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben, egy kis liszttel összekeverve, kovászt készítünk. Letakarjuk. Kb 15 perc után összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát az összes többi hozzávalóval;
a főtt krumplit is hozzáreszeljük Hagyjuk kelni, kb 40 percig. Addig megpirítjuk a sonkát a hagymával, és kikeverjük a kicsit megmikrózott vajat a paprikával és a reszelt sajttal.
Kb négyfelé vesszük és tetszőleges alakúra formázzuk. A sajtos csigákhoz téglalap alkúra nyújtjuk az egyik tésztánkat és a a kikevert sajtkrémmel megkenjük ,feltekerjük és kb 1,5 centis csigákra vágjuk. Tojással az oldalát megkenjük,esetleg sajttal is megszórhatjuk még a tetejét. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, s 170 fokos sütőben kb.fél óra alatt készre sütjük. A tészta többi részéből is süthetünk csigát. Az elől levő csigához mindkét oldalról elkezdjük feltekerni a sajtkrémmel megkent téglalapot,de csak addig csavarjuk,míg összeérnek, s ugyanúgy kb.1,5 cm-es darabokra szeljük. Vagy esetleg négyzet alakúra vágjuk, vajjal megkenjük a hagymás sonkából kanálnyit rakunk rá, és összehajtjuk, esetleg megcsavarjuk. Szintén sütőpapiros tepsibe rakjuk megkenjük tojássárgával , megszórjuk köménnyel vagy más magokkal , majd szintén 170 fokon fél óra alatt megsütjük.

6 megjegyzés:

Wise Lady 2010. január 16. 22:23  

Jó a kaja, jó a kép!

egycsipet 2010. január 17. 7:58  

Nagyon jól néznek ki, be tudnék reggelizni belőlük! :)

Süti Bazár 2010. január 17. 11:57  

Jaj, de szépséges! És gyönyörűen van fotózva! Most egy csésze capuccino jutott eszembe. Ugye, milyen jó lenne mellé? :))

Andi/cuki 2010. január 17. 18:07  

Köszi Wise Lady,most először a háttér fotoshoppal készült.:-))
Küldök egycsipet,bár most már csak vacsira!:-))Köszi!:-))
Köszi Yasmine,a capuccino bármikor jöhet!:-))

szepyke 2010. január 19. 23:46  

"Csavargattam is, meg csigáztam is"!:)))
Jó lett, ha csavart, ha csiga!:)

Andi/cuki 2010. január 20. 20:53  

Köszi,fini volt!:-))
S Yasmine lefagyasztós,reggel elővevős,tízóraira kiolvadós módszerét is kipróbáltam, úgyhogy még keddre is jutott!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP