Puszedli VKF-re 3.
>> 2009. november 29., vasárnap
Mikor Kiskuktánál gyönyörű puszedliket láttam, eszembe jutott a mamám puszedlije, ami szintén nagyon finom volt. El is határoztam,hogy az övét próbálom meg elkészíteni.
Még soha nem készítettem, s sajnos útmutatást már nem kaphatok a mamámtól. Csak egy összetevőkből álló leírást találtam aminek utolsó hozzávalója "liszt, amennyit felvesz"
Szóval így álltam neki. Készítettem fehérje-mázasan is, csokisan is és formába is raktam egy részét, hogy megnézzem így is jó lesz-e. Szerintem a legfinomabb a málnadzsemes-kandírozott narancshéjas-csokis szelet lett. Ennek a leírása következik.
Hozzávalók:
1 csésze cukor,
1 csésze dió,
1 csésze méz,
diónyi margarin, vagy zsír,
csipet só,
4 tojás+2-nek a sárgája,(fehérje meghagyva a tetejére),
"liszt,amennyit felvesz"(kb 60 dkg),
fél csomag sütőpor.vagy 1 kanál szódabikarbóna,
További hozzávaló:
1 evőkanál mézeskalács fűszer-keverék,
ízlés szerint kandírozott narancshéj,
ízlés szerint dzsem
Tetejére:
Tortabevonó,vagy más csoki,
Fehérjemázhoz:
minden tojásfehérjéhez 3 kanál porcukor
Elkészítése:
A mézet és a margarint felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarinos mézet és a fűszeres lisztet is. Nem lehet se túl lágy se túl kemény. Kiskukta szerint, mint egy muffintészta. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük.
A tésztából diónyi darabokat kiveszünk, gömbölyűre formáljuk, s a tepsibe helyezzük őket, helyet hagyva, mert szétterül. 160 fokon kb. 10 perc alatt megsül. Ha tojásfehérje-habosan szeretnénk, akkor miután felvertük a fehérjét a cukorral, forgassuk bele a puszedliket és rakjuk vissza a sütőbe 5 percre nagyon alacsony hőfokra. Még ezután pár óra mire megszárad. Ha dzsemmel kettőt összeragasztunk , s csokival bevonjuk; amolyan házi Bombit kapunk. Legalábbis a kis-nagy fiam szerint.