Tésztasaláta sült csirkével
>> 2010. április 29., csütörtök
Hogy ne érje szó a ház elejét, reggel gyorsan a tegnapi vacsinkat lefényképeztem. Hogy lássátok; azért nem csak sütin élünk!:-))
Hogy ne érje szó a ház elejét, reggel gyorsan a tegnapi vacsinkat lefényképeztem. Hogy lássátok; azért nem csak sütin élünk!:-))
Jutka barátnőm gesztenyés kocka receptje, olyan nagy siker a családomban, hogy nem győzöm
készíteni. A hétvégén torta alakban készítettem el, pótolva egy Húsvét miatt elmaradt, névnapi sütivel történő köszöntést.
Hozzávalók az alaphoz:
2 csomag gesztenyemassza
30-40 dkg keksz (darált)
10 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,vagy 1 tek.kivonat
ízlés szerint rum,vagy aroma
kis tej
A krémhez:
3 csomag puding (vaníliás)
9 dl tej
5 dkg cukor,
20 dkg vaj,vagy margarin,
20 dkg cukor,
ízlés szerint vanília,vagy kivonat
További hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
5 dl tejszín (vagy Hulala)
A gesztenyét, a kekszet, a cukrokat, és a rumot, vagy aromát összedolgozzuk és egy kisebb tepsibe belesimítjuk, nyomkodjuk. Annyi tejet teszünk hozzá,hogy gyúrható legyen. Alulra és felülre is kekszmorzsát szórunk, hogy könnyebben sodorjuk, 1,5-2 cm vastagságúra. A pudingot felfőzzük a tejjel és a cukorral , majd hűlni hagyjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinghoz adjuk.A krém felét a gesztenyés alapra kenjük,s erre a rumos tejbe épp csak beleforgatott babapiskótákat rakjuk sorba. Ezután következik a krém másik fele. A tetején elsimítjuk a felvert tejszínt. Csokireszelékkel, vagy gesztenyével díszíthető.
Valami gyors sós kellett a bableves mellé, így a Horváth Ilona féle túrós pogácsára esett a választásom. Este összegyúrtam, délelőtt megsütöttem, a túrótól nagyon finom, lágy,
egyszerű pogi. A többi forma is ugyanebbből a tésztából készült.
Hozzávalók 1 adaghoz:
30 dkg liszt,
30 dkg túró,
30 dkg vaj, vagy margarin,
1 tojás,
1 teáskanál só,
Persze nálam két adag készült.:-)
A hozzávalókat a tojás kivételével összedolgozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk, hajtogatjuk, majd egy cm vastagra kinyújtva apró pogácsákat szaggatunk belőle. Vagy tetszés szerint mást. Tetejét tojással megkenjük, s előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Mariann unokatesómtól van a somlói galuska receptem, amit mi nagyon szeretünk. Kicsit macerás, mert 3 piskótát kell hozzá sütni, krémet készíteni, aztán meg csokiöntet is dukál hozzá, de nagyon finom, ezért megéri, ha valaki örömet szeretne szerezni édesszájú családjának. S én szerettem volna.:-))
Sárga piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál liszt, 1tek. s.por 3 evőkanál cukor
Diós piskótához:
3 tojás, 3evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 tek. s.por, 1 evőkanál darált dió.
Csokoládés piskótához:
3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 tek. s.por 1 evőkanál kakaó.
Vaníliakrémhez:
2 főzös vaníliapuding,
5 dl tej,
fél rúd vanília,
20 dkg cukor,
15 dkg vaj, vagy margarin
Rumos-narancsos szirup:
1 dl víz,
l/2 dl narancsszörp,
10 dkg cukor,
1/2 dl rum, vagy fél aroma
Csokoládéöntethez:
Wise Lady csokiöntete( elkészítése is szuper képekkel nála:-))
Csokiszósz:
2 tojás sárgája
50 g keserű csokoládé
1 púpos evőkanál holland kakaópor
120 g cukor
20 g jéghideg vaj
2 dl tej
10 cm-es vaníliarúd (vagy 1 vaníliáscukor)
3 evőkanál rum
további hozzávalók:
kakaópor,
kb 5 dkg darált dió, laponként
kb. 10 dkg mazsola,
tejszín
Utólagos megjegyzés:
Mostanában úgy készítem, hogy a pudingos krémhez keverek 15 dkg darált diót, nem csak rászórom. Szerintem finomabb.
Még egy utólagos megjegyzés:
Mostanában 5 tojásos piskótákat készítek, nagy tepsiben és a krémet dupla mennyiségben készítem. Így biztos elég a vendégeknek is.:-)
A háromféle piskótalapot egyenként azonos nagyságú tepsiben megsütjük.
Kettéválasztjuk, a tojást, a fehérjét felverjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgákat, s végül az egyikhez a sütőporos lisztet, a másikhoz a diósat, a harmadikhoz a kakaósat adjuk. Mindegyiket sütőpapírral bélelt, közepes tepsiben sütjük meg.
A rumos-narancsos sziruphoz a cukrot a vízzel, s szörppel felforraljuk, majd, ha langyosra hűlt, belekeverjük a rumot.
A krémhez a vaníliapudingot összefőzzük a tejjel, cukorral, vaníliaruddal,vagy vaníliás cukorral,majd ha kihűlt hozzákeverjük a cukorral kikevert margarint, vagy vajat.
Egy tálcán, vagy téglalap alakú tálalóedényben elkezdjük összeállítani a somlóit.
Meglocsoljuk az elsőnek választott piskótát rumos cukros-szörp egy részével és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a második piskótalapot. Ezt is meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a harmadik piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és kakaóporral megszórjuk. Itt tehetünk lekvárt is, ha nem maradna krém, s akkor azt szórjuk meg kakaóval. Elkészítjük a csokiöntetet is, majd azt a somlói galuskával együtt hűtőszekrényben kihűtjük. Akár három napig is eláll. Tálalás előtt evőkanállal tányérokra adagoljuk, vagy tortaszeleteket vágunk. Mindegyik adagra tejszínhabot is nyomhatunk, amit leöntünk csokoládéöntettel. Pár szem gyümölccsel is lehet díszíteni.
Limarával egy rugóra járt az agyunk, mikor a maradék sonkát akartuk elhasználni.
Nálam is ez volt a cél, de annyi nem volt, hogy kenyérben egészben süssem, s ezért döntöttem úgy, hogy egy nagy csigához elég lesz. Viszont én most ki szerettem volna próbálni a teljes kiőrlésű rozslisztet,úgyhogy tettem hozzá. A fiam szerint furább volt, de ettől függetlenül nem maradt egy morzsa sem. :-)
Hozzávalók nálam:
40 dkg búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. só
3 ek. olaj
1 doboz joghurt,
1 tk. cukor
2 dkg élesztő,
kb 2 dl víz,vagy tej
A töltelékhez:
kb 2 dl tejföl,
20-25 dkg sonka kocára vágva
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, hozzárakjuk a lisztet és a többi hozzávalót is. Kidagasztjuk kb.15-20 percig. Ha van kelesztőtálunk elég 40-45 perc, míg ezután kb. kétszeresére megkel. Itt lehet belőle egy nagyon nagy,vagy két kisebb csigát készíteni. Nálam kettő kisebb készült. A tésztákat téglalappá nyújtjuk, amit megkenünk tejföllel, megszórunk sonkával. Feltekerjük őket, s még további negyedóra kelesztés után az első mehet egy sütőpapírral bélelt formába,vagy tepsibe. Tetejét tojássárgájával megkenjük, majd gőzös sütőben kb 180 fokon kb fél óra készre sütjük. Ha előbb látom Limaráét én sem hagyom ki a tojást, de legközelebb kipróbálom az ő besameles-tojásos változatát.:-)
Mikor a kedvenc péksütikészítőm ; Limara meghirdette a gabonás témát, rögtön gondoltam,
hogy Timi szomszédasszonyomtól elkérem a zabpelyhes keksz-receptjét. Ő is valakitől kapta, sajnos nem tudom honnan ered. Mindenesetre az nekünk nagyon ízlett. De hogy továbbgondoljam, egy túrókrémet találtam ki hozzá. Húsvétról maradt ricottám, s hogy legyen krémem, ahhoz szándékoztam vaníliapudingot tenni. De némi kóstolás után, kevésnek bizonyult(vagy a puding volt sok), ezért még túró is került mellé. A végeredmény pedig a családomnak nagyon tetszett.
Timi féle zabpehelykeksz:
15 dkg zabpehely,
30 dkg liszt,
ízlés szerint fahéj,
15 dkg cukor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
kis só,
30 dkg vaj,
4 ek.méz,
1 vaníliarúd, vagy kb. 3 ek. vaniliás cukor,
8 ek.tej,
ízlés szerint tehető még kókusz, vagy apróra vágott csoki
Megolvasztjuk a vajat a mézzel, vaníliával, majd hozzákeverjük fakanállal a többi hozzávalót is. Tetszés szerinti gombócokat formázunk belőle, majd ellapítjuk, s kb. 10 perc alatt 180 fokon, készre sütjük. Nekem ebből az adagból 3 nagy tepsivel lett. Kibélelünk folpack-kal egy nagyobb őzgerinces formát, a kekszekkel kirakjuk mindenhol.
Elkészítjük a krémet.
Hozzávalók:
1 főzős vaníliapuding,
4 dl tej,
1 ricotta(25 dkg)
1 túró( 25 dkg)
kb. 10-15 dkg cukor,
2 citrom héja,
ízlés szerint még vaníliás cukor, kivonat
esetleg mazsola,
1 evőkanál zselatin
Összefőzzük a pudingot a tejjel, cukorral. A végén teszünk hozzá zselatint, jól elkeverjük, lekapcsoljuk. Hozzákeverjük alaposan a ricottát, túrót is. Ha szeretjük, tejben áztatott mazsolát is rakhatunk hozzá. Vagy aszalt gyümölcsöt. Míg langyos; még kóstolhatjuk, s ízlés szerint még cukrozhatjuk, citromhéjazhatjuk. Esetleg még vaníliakivonatot is rakhatunk hozzá.
Beleöntjük a kekszekkel kirakott formába, s a tetejét is kirakjuk kekszekkel.
Egy éjszaka, esetleg pár óra dermedés után már átpuhul a keksz is, ezért szelhető, majd fogyasztható. Eper-vagy málnaöntetet kínálhatunk hozzá.
Mandy lepett meg a díjjal ma, aminek nagyon örültem, s nagyon köszönök, de igazából született feleség, mint tehetség vagyok.:-))
Akkor jöjjenek a szabályok, amelyek a díjhoz tartoznak:
1. Ha valaki adja, én elfogadom, ellenvetés nélkül.
2. A logót kirakom a blogomba.
3. A szabályzatot kirakom a blogomba.
4. Megnevezek hat másik blogot, akiknek átadom a címet.
5.Kitöltöm a tesztet.
6.Megnevezem kitől és mikor kaptam, és kirakom a blogomba.
Az én díjazottaim, akiket nagyon tehetséges, kreatív embereknek tartok, a következők:
Wise Lady,
Yasmine,
Belly,
Viki,
Gizi,
Bianka,
s még úgy-de úgy adnék másnak, de hagyom,hogy Ti adjátok tovább
S akkor a kérdések, s válaszok:
Becenév:
Andi
Lakhely:
kis falu, családi ház
Születési hely :
Keszthely
Magasság:
170 cm
Névnap:
április 18.
Foglalkozás:
szállodai dolgozó
Testvérek:
egy öcsém van
Anyanyelv:
magyar
Beszélt nyelvek:
a magyar gyorsan és hadarva,
kicsit és lassan a német, az angol, az orosz
Gyűjtemény:
könyvek,
újságok(az uram nagy bánatára)
receptek
Cipőméret:
40
Iskola:
kereskedelmi középsuli,tanfolyamok
kedvenc tantárgy:
irodalom
Kedvencek:
a gasztroblogok és bloggerek:-)
Zsebpénz:
kis-nagyfiamnak minden nap
Kívánság:
rengeteg
Háziállat:
egy fekete jagd terrier
Ezekkel a sütikkel kínáltam a vendégeinket Húsvétkor. A Mirinda-szelet természetesen elmaradhatatlan a fiam kedvéért, aztán a Kinderek sem hiányozhatnak, s készítettem málnásat, mint múltkor, annyi különbséggel, hogy meggy, s zseletin volt a tetején. Az ostyaszelet is annyira kedvelt, hogy kell, hogy legyen az asztalon. A joghurtos szeletet is elkészítettem, s gesztenyegolyót is, Yasmine gesztenyeszíves receptjét alapul véve. Senki nem panaszkodott:-))
Blogger templates made by
AllBlogTools.com
Back to TOP