Diós fánk vaníiasodóval-VKF 40.
>> 2011. január 30., vasárnap
A mostani VKF.-re Tücsökbogártól kaptuk a felhívást fánkkészítésre, ami ilyenkor farsang idején abszolút kézenfekvő téma. S ráadásul mi is szeretjük. A mostanin kívül van más fánk is a blogomon, ajánlom ezen még figyelmetekbe a dzsemeset, s a képviselő-fánkot. Mindegyik finom.
Ez a legújabb diós, igazából egy kísérlet. Kipróbáltam, hogy mi lenne, ha tennék egy kis diót a fánktésztához, s ehhez készítettem azután a vaníliasodót. Nagyon finom együtt. Ha valaki szereti, szerintem mákkal is megpróbálhatja.
Hozzávalók a tésztához :
50 dk liszt ,
10 dkg darált dió,
½ kocka élesztő,
3 dl tej,
2 cl rum
2 db tojás
3 ek. cukor
50 g zsíradék (nálam vaj),
1 teáskanál só
A vaníliasodóhoz:
5 dl tej,
2 főzős vaníliapudingpor,
4 tojás,
15 dkg cukor
A langyos tejbe rakjuk a cukrot, felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba rakjuk a a lisztet, beledolgozzuk az összes hozzávalót, összedolgozzuk, dagasztjuk. Nem kell sokáig, csak amíg egy ruganyos tésztát nem kapok. Ha száraz, kevés tejet lehet még hozzárakni, ha túl lágy lenne, akkor lisztet. Ha összeállt, meleg helyen kelesztjük kb.40 percig.
Ezután a tésztát kb.1 cm vastagra nyújtjuk és egy szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatunk ki belőle. Lisztezett felületre tesszük a kész fánkokat még kb.20 percre.
Egy nagyobb serpenyőben, vagy lábosban felmelegítjük az olajat közepesen forróra. A fánkok közepét az ujjunkkal be lehet nyomni, majd lapát segítségével egyenként beletesszük őket olajba . Ekkor lefedjük a lábos tetejét, majd 3-4 perc múlva átfordítjuk a másik oldalukra. A másik oldal sütésénél már nem kell lefedni. Szintén 3-4 percig sütjük. Egy tányérra papírtörlőt teszünk és arra szedjük ki a kész fánkokat. Folytatjuk, amíg kész nincs.
A sodóhoz kemény habot készítünk a cukor egy részével. A tejben elkeverjük a pudingport, a tojássárgákat, s a cukor nagyobb részét. Állandó kevergetés mellett készre főzzük, majd a tűzről levéve, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. Ha szerejük, olvasztott csokit is keverhetünk hozzá.. A sodót hidegen és melegen is tálalhatjuk. Vízgőzön egy ideig még melegen tarthatjuk.