Gombás lángos
>> 2010. május 31., hétfő
Egyik nap hazafelé megütötte a fülem a rádióban egy recept hozzávalóit felsoroló hang. Sajnos csak a végét hallottam, s azt, hogy gombás a lángos. Mivel aznapra a szokásos kefíres-hűtős lángosomat terveztem, úgy gondoltam kipróbálom gombával is. Gyorsan ledagasztottam a kefíres tésztát, beraktam a hűtőbe, elkezdtem a hagymát gombával összesütni, majd felmentem a rádió honlapjára receptet keresni. Persze nem volt még fenn. Viszont máshol is csak olyant találtam, aminek a tésztájában volt a gomba. De én ezt már máshogy kezdtem, s a gomba se volt kész, úgyhogy végül a kész hagymás gombát ráraktam a kör alakú tésztára, felcsavartam, majd így sütöttem ki. . Mivel csak egy kis üveges gombám volt itthon, kb fele mennyiségű lángos lett gombás. Finomra sikeredett, kis-nagyfiam most csak ezt ette.:-))
Azért idemásolom a lángosom hozzávalóit:
kb 30-40 dkg gomba,
1 fej v.hagyma,
1 kg liszt
1 evőkanál só,
4 db kefír
1,5-2 dl tej,
1 élesztő,
1 kanál cukor,
se zsiradék, se tojás a tésztába
a sütéshez olaj
A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítettem. A hűtőben kelesztettem meg. Kelesztőtálban kb fél óra alatt megkelt. . Míg kelt a hagymával a gombát megsütöttem. Mikor megkelt a tészta, egy kör alakú kehellyel szaggattam ki. Még letakartam így is 10 percig pihentettem. A gombásoknál a közepére raktam egy kanálnyi gombát, s úgy tekertem fel palacsintaszerűen. Forró olajba raktam és mindkét felét kb 5-5 perc alatt megsütöttem.
Reszelt sajttal és tejföllel tálaltam.