Málnás-krémes
>> 2010. június 27., vasárnap
Szerencsére az anyukámnak termett az idén elég sok málnája, s így tudom a málnás sütiket sorban készíteni, mert tavaly csak aranyáron lehetett hozzájutni. Gondolom idén se jobb a helyzet, a sok esőzés, viharok miatt. Málnával most a jól bevált krémes recept készült, de az uram kérésére dupla adag krémmel.
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott, leveles tészta,
6 tojás szétválasztva,
25-30 dkg cukor (ízlés szerint),
1 vaníliás cukor,
1 l tej,
4 csomag vaníliás főzős puding (16 dkg)
25-30dkg málna,
esetleg tejszín egy kis cukorral felverve
A levelestésztát előző nap elővesszük, kiengedjük. Másnap, kettévesszük, kinyújtjuk, s az egyik felét egyben az előmelegített forró sütőbe toljuk, s egy nagyobb tepsiben megsütjük. Nem kell alá semmi, jó vajas a tészta. Kb 10 perc alatt kész is. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, de ezt felvágjuk ha lehet egyenlő négyzetekre. Ezt is megsütjük. Megszurkálhatjuk villával, hogy a gőz távozni tudjon, s ne legyen ilyen púpos, de én most elfelejtettem.:-) Visszatesszük a tepsibe azt a megsült lapot amit egyben hagytunk, s kirakjuk málnasszemekkel. Elkezdjük a krémet készíteni. A tojássárgákat kb. 2 dl tejjel, vanilia-pudingporokkal, simára keverjük. A többi tejet a cukor felével és a vaníliás pudinggal felforraljuk. Közben a tojásfehérjéket a cukor másik felével felverjük. A forró tejhez, folyamatosan habverővel keverve , hozzáadjuk a tojássárgás, pudingporos keveréket, míg összeforr, s sűrű lesz. A forró krém egy részét a tojáshabhoz keverjük (de most már óvatosabban, lyukas kanállal) majd hozzákeverjük a többit is. A forró krémet a málnaszemekkel kirakott tésztára simítjuk, majd rárakosgatjuk a tészta- négyzeteket is. Nálam most készült egy tejszínhabos tetejű változat is próbaképp; ezért a megmaradt négyzetekhez hagytam egy kis krémet, s azokat is összeraktam, hogy ne vesszen kárba.:-)
1-2 óra hűlés után fogyasztható.. Tálaláskor megporcukrozhatjuk.