Habos-málnás szeletek
>> 2011. február 27., vasárnap
A minap a kis boltban pont a sütiket pakolták ki, mikor ott jártam. Meg is akadt a szemem egy málnás szeleten. Igaz, az joghurtos volt, de mire megtudtam, már el is képzeltem a nyári tejfölös-málnás sütimet , persze most fagyasztott málnából, lecsöpögtetett tejföllel turmixolva, s egy kis tejszínhabbal lazítva. Szerencsére a fiúknak se volt ellenére, hogy ezt készítsem. Közben soknak bizonyult a krém, s ezért kellet még egy kisebb piskótát is sütni, de ha valaki a maradék krémet kelyhekbe rakja egy kis babapiskótával, akkor ez el is hagyható.
Hozzávalók:
6+3 tojásból kakaós piskóta
6 tojás,
6 kanál cukor,
6 kanál liszt,
2 kanál kakaó,
1 teáskanál sütőpor,
csipet só,
3 tojás,
3 kanál cukor,
3 kanál liszt,
1 kanál kakaó,
1 kávésanál sütöpor,
csipet só
málna, eper vagy meggydzsem
Krém:
450 g tejföl lecsöpögtetve, a 'la Wise Lady
2 dl tejszín,
1 doboz málna (25 dkg)
10-12 dkg cukor,
2 vaníliás cukor,
15 g HR. zselatinpor
A tojásfehérjéket csipet sóval, apránként hozzáadagolt cukorral keményre verjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, ezzel is keverjük, majd a sütőporos, kakaós lisztet, részletekben, már óvatosabban adagoljuk hozzá. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe rakjuk, majd kb. 170 fokon, 10-12 perc alatt készre sütjük. A kisebb piskótát, kis tepsiben ugyanígy, de természetesen az hamarabb megsül. A nagyobb piskótát, ha kész, azonnal lisztes sütőpapírra tesszük, s felcsavarjuk. Többször ki-be csavarjuk, így hűtjük ki. Ez azért kell, hogy ne törjön majd a piskótánk. Ha kihűlt, dzsemmel megkenjük, s felszeleteljük.
Elkészítjük a krémet. Az előző nap már csepegtetett tejfölt felrakjuk melegedni, beletesszük a cukrokat, zselatint, a kiengedett málnát, s felmelegítjük. Csak míg elolvad a cukor, s a zselatin.
Felverjük a tejszínt habnak. Összevegyítjük a kettőt. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a lekváros piskótákat belerakosgatjuk az aljába, s az oldalára is. Beleöntjük a krémet, s a maradék piskótaszeletekkel befedjük. Most én a maradék krémhez gyorsan egy kisebb piskótát is sütöttem, kettévágtam, s közé szintén jutott még krém. Ennek tetejére csokit is olvaszthattam volna, de felesleges lett volna, ezt a két szeletet is úgy kellett "megmentenem."fotózáshoz.:-) Egy éjszaka, de leglább 3-4 óra dermedés után fogyasztható. Nagyon finom volt a krém, mindkét változat sikert aratott.