Málnás lasagne VKF!-re
>> 2010. február 27., szombat
A családi lasagnénkat mindig palacsintával készítem. Innen jött az ötlet, hogy legyen valami piros, de édes lasagne, hogy megfeleljen a Maimoni kiírásának. Málnásra gondoltam, ami végülis csak messziről hasonlított a darált húshoz, de azért a végeredmény nagyon-nagyon finom lett. Az uram javaslatára mascarponéval lazítottam a krémet, s egy kis citromhéjat is reszeltem hozzá.
Nagyon jó így együtt a málna mascarponéval. Nem ragozom, de mennyei.:-))
Hozzávalók a palacsintához:
40 dkg liszt
4 tojás
300 ml tej
szódavíz annyi, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk
kis olaj a sütéshez,
csipetnyi só
A krémhez:
50 dkg fagyasztott málna,
2 főzős vaniliapuding,
4 dl tej,
15-20 dkg cukor,
1 vanilíás cukor
1 doboz( 25 dg) mascarpone,
egy citrom héja,
Tetejére:
4 tojásfehérje,
15 dkg cukor
Kikeverjük a palacsintatésztát, megsütjük a palacsintákat.Serpenyőnagyságtól, vastagságtól függően 15-20 db lesz belőle.
A pudingokat felfőzzük a tejjel, cukrokkal,és beletesszük a fagyasztott málnát is. Kóstolgatjuk,s ízlés szerint teszünk bele még cukrot esetleg. Ha összeforrt, lekapcsoljuk, s belekeverjük a mascarponét, s a citrom héjét is. Elkezdjük egy sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe rétegezni. Először a palacsintákat, kb 3-4-et, majd jöhet egy adag krém. Kb. egyforma legyen a vastagsága a tésztáéval. Majd jöhet megint egy sor palacsinta,majd ismét egy adag a krémből. Addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalóink. Az utolsó réteg egy adag palacsinta legyen. Tetejére vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukorral jó keményre. Rásimítjuk a rakott palacsintánk tetejére,majd a legmagasabb fokozatra berakjuk a sütőbe kb. 5-10 percre. Addig, míg kicsit megbarnul, s megkeménykedik. Ahogy hűl egy kicsit, már fogyasztható.